Tarta ze szparagami z mascarpone i oscypkiem
Składniki:
300 g szparagów (z przyciętymi łodyżkami, ugotowanych)
2 łyżki sera mascarpone wymieszanego z 3 łyżkami oscypka
Skórka otarta z połowy cytryny
375 g ciasta francuskiego
3 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto pokrój na cztery części, żeby powstały 4 indywidualne tarty i ułóż na blaszce. Do serów dodaj bazylię i cytrynę. Rozsmaruj na cieście, zostawiając 2 cm margines po bokach. Ułóż na każdym kawałku ciasta po 1 szparagów, polej oliwą, zawiń do środka brzegi i piecz 20-25 minut, aż tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj z sałatą.
Grillowany kurczak z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango
Składniki:
4 piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię grillową. Kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut.
Szparagi
Składniki:
300 g zielonych szparagów
50 ml oliwy
Przygotowanie:
Na blaszce do pieczenia ułóż szparagi i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku, w połowie pieczenia wstrząsając blaszką, żeby obróciły się na drugą stronę.
Dressing z mango i ogórka
Składniki;
1 duże, dojrzałe mango, bez skórki, pokrojone w kostkę
Sok i skórka z jednego grejpfruta
1 ogórek (obrany i pokrojony w kostkę)
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
75 ml oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem. Podawaj danie tak: szparagi ułóż na dnie talerza, na nich połóż piersi kurze a na tym wszystkim dressing.
Sałatka z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym
Składniki:
1 /2 pęczka obranych białych szparagów
1 pęczka zielonych szparagów
3 łyżki kaparów
Sok z połowy cytryny
mięta
3 obrane ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
4 łodyżki selera naciowego (ze środka selera)
8 ugotowane jajka przepiórcze
Przygotowanie:
W moździerzu utrzyj kapary z czosnkiem i miętą. Dodaj sok z połowy cytryny i oliwę. Dopraw pieprzem. Szparagi i selera pokrój w cienkie plasterki . Wymieszaj z sosem i jajkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN