Materiał promocyjny

Sezon na szparagi - przepisy

Joseph "Józek" Seeletso proponuje przepis na: tartę ze szparagami z mascarpone i oscypkiem, grillowanego kurczaka z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango oraz sałatkę z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym.

Tarta ze szparagami z mascarpone i oscypkiem

Składniki:

300 g szparagów (z przyciętymi łodyżkami, ugotowanych)

2 łyżki sera mascarpone wymieszanego z 3 łyżkami oscypka

Skórka otarta z połowy cytryny

375 g ciasta francuskiego

3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto pokrój na cztery części, żeby powstały 4 indywidualne tarty i ułóż na blaszce. Do serów dodaj bazylię i cytrynę. Rozsmaruj na cieście, zostawiając 2 cm margines po bokach. Ułóż na każdym kawałku ciasta po 1 szparagów, polej oliwą, zawiń do środka brzegi i piecz 20-25 minut, aż tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj z sałatą.

Grillowany kurczak z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango

Składniki:

4 piersi z kurczaka

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię grillową. Kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut.

Szparagi

Składniki:

300 g zielonych szparagów

50 ml oliwy

Przygotowanie:

Na blaszce do pieczenia ułóż szparagi i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku, w połowie pieczenia wstrząsając blaszką, żeby obróciły się na drugą stronę.

Dressing z mango i ogórka

Składniki;

1 duże, dojrzałe mango, bez skórki, pokrojone w kostkę

Sok i skórka z jednego grejpfruta

1 ogórek (obrany i pokrojony w kostkę)

1 łyżeczka posiekanej pietruszki

75 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem. Podawaj danie tak: szparagi ułóż na dnie talerza, na nich połóż piersi kurze a na tym wszystkim dressing.

Sałatka z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym

Składniki:

1 /2 pęczka obranych białych szparagów

1 pęczka zielonych szparagów

3 łyżki kaparów

Sok z połowy cytryny

mięta

3 obrane ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

4 łodyżki selera naciowego (ze środka selera)

8 ugotowane jajka przepiórcze

Przygotowanie:

W moździerzu utrzyj kapary z czosnkiem i miętą. Dodaj sok z połowy cytryny i oliwę. Dopraw pieprzem. Szparagi i selera pokrój w cienkie plasterki . Wymieszaj z sosem i jajkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości