Racuchy – przepis podstawowy
Składniki:
250 g mąki
2 jajka
50 g cukru
50 g oleju
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Składniki:
Ciasto podstawowe
200 g jabłek
50 g namoczonych rodzynek
cynamon
60 g cukru
15 g wody
200 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, dodać cynamon i odciśnięte rodzynki, do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę, gotować do momentu powstania syropu, dorzucić orzechy, które wcześniej prażyliśmy przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Energicznie wymieszać i podać z racuchami
Racuchy gryczane z dzikiem
Składniki:
125 g mąki pszennej
125 g mąki gryczanej
2 jajka
5 g cukru
50 g oleju
30 g świeżych drożdży
300 g mąki
szczypta soli
gulasz z dzika
0,5 kg karkówki z dzika
50 g marchew
50 g selera
50 g pietruszki
50 g cebuli
40 g masła
200 ml wina czerwonego
1 l wywaru drobiowego
główka czosnku
rozmaryn, tymianek
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN