Pasta z fasoli do kanapek
Składniki:
szklanka ugotowanej, białej fasoli lub z puszki
szczypta majeranku
sól
1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie
szczypta kminku mielonego
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
pół szklanki orzechów włoskich
2-3 łyżki oliwy cytrynowej
pół pęczka świeżego koperku
1ogórek kiszony
3 kromki chleba razowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub mikserze i zmiksować na pastę. Jeśli będzie zbyt sucha, należy dodać trochę wody. Podawać z chlebem na naturalnym zakwasie.
Zupa dla dzieci - szybki krem z marchewki
Składniki:
3 duże marchewki pokrojone na drobne kawałki
1 cebula drobno posiekana
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 duże pomidory sparzone ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
1 duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę
1 łyżka przecieru pomidorowego
litr wywaru jarzynowego lub szczypta kozieradki
1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
szczypta suszonych pomidorów w przyprawie z bazylią i czosnkiem
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę podsmażamy i zalewamy wywarem. Dodajemy również suszone pomidory w przyprawie z bazylią i z czosnkiem. Gotujemy około 12 minut. Następnie dorzucamy pomidory i przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 6 minut. Na koniec miksujemy zupę wraz z zieleniną.
Drugie danie - ryba po grecku na parze
Składniki:
700 dag fileta z dorsza
200 g marchewki
200 g cebuli
50 g selera
50 korzenia pietruszki
400 g pomidorów lub pomidorów z puszki
łyżka soli
łyżka pieprzu
200 ml wywaru lub wody
listek laurowy
sok z jednej cytryny
szczypta czerwonej papryki
garść zielonej pietruszki
1 łyżka oleju
2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy, solimy, pieprzymy i kropimy sokiem z cytryny. Zawijamy w folię i zaczynamy gotować na parze – około 20 minut. Wszystkie warzywa należy zetrzeć na tarce oprócz cebuli.Cebulę drobno siekamy, by nie stracić za dużo soku. Następnie dodajemy oliwę, sól, pieprz,wodę lub wywar, pomidory bez skórki, liść laurowy, cukier, paprykę i dusimy pod przykryciem 25 minut. Po upływie tego czasu ściągamy przykrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, by woda odparowała. Następnie rybę przekładamy do półmiska i mieszamy z warzywami. Koniecznie na górze posypujemy zieloną pietruszką.
Śniadanie - kasza jaglana z gruszką i truskawkami
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 gruszka
szczypta cynamonu
5 dużych truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą. Migdały prażymy na patelni na słoty kolor. W garnku gotujemy wodę, około jedną szklankę (2:1 woda w stosunku do kaszy). Do gotującej się wody wrzucam kasze jaglaną. W tym czasie obieramy gruszkę i trzemy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy gruszkę do kaszy wraz z sokiem, który wypłynie z owocu. Dodajemy szczyptę cynamonu. Po około 5-7 minutach wrzucamy pokrojone truskawki. Całość mieszamy. Gdy kasza jest już miękka (powinna się gotować około 15 minut wraz z dodaniem owoców), przykrywamy ją przykrywką i czekamy aż wsiąknie wodę, która pozostanie. Podajemy w małych miseczkach udekorowane chrupiącymi migdałami z łyżeczką miodu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN