Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
POMIDORY FASZEROWANE SERAMI NA GORĄCO
Składniki :
10 pomidorów równej wielkości/najlepiej średnie/,
10 dkg półtłustego twarogu,10dkg ostrego sera żółtego,
5 dkg sera pleśniowego typu blue,
Sól,pieprz
folia aluminiowa.
Przygotowanie:
Odcinamy górną część umytych pomidorów. Większą część wydrążamy łyżeczką. Pomidory napełniamy farszem-twaróg mieszamy ze startym żółtym serem i rozdrobnionym serem pleśniowym, doprawionymi solą i pieprzem. Przykrywamy odciętą częścią, zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C ,około 20 min. przewracając od czasu do czasu aby równo się upiekły. Serwujemy na talerzykach w folii w której się piekły
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki :
2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości,
dwa opakowania ciasta francuskiego
10 pieczarek średniej wielkości,
przyprawa do mięsa wieprzowego,
1 jajko,
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Polędwiczki kroimy na plastry szerokości około 1 cm, ugniatamy palcami na maleńkie kotleciki, przyprawiamy przyprawą do mięsa wieprzowego, pieczarki pokrojone w półksiężyce podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny masła, z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty/z jednej rolki około 9 sztuk/.Na kwadrat ciasta francuskiego kładziemy pieczarki na nich umieszczamy surową polędwiczkę, sklejamy kwadraty zawijając rogi ciasta do góry, tworzymy kopertki ,przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto żółtkiem rozprowadzonym odrobina wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C około 25 min. Podajemy gorące, pycha mniam mniam ,polecam Piotr Galiński.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN