Materiał promocyjny

Piotr Galiński gotuje!

Nigdy nie ukrywał, że obok tańca jego największą pasją są kulinaria. Tancerz, choreograf, juror "Tańca z Gwiazdami" oraz... rolnik. Sam o sobie mówi: „ Jestem człowiekiem zdeterminowanym”. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował soczyste polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim oraz młode pomidory faszerowane serami.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

POMIDORY FASZEROWANE SERAMI NA GORĄCO

Składniki :

10 pomidorów równej wielkości/najlepiej średnie/,

10 dkg półtłustego twarogu,10dkg ostrego sera żółtego,

5 dkg sera pleśniowego typu blue,

Sól,pieprz

folia aluminiowa.

Przygotowanie:

Odcinamy górną część umytych pomidorów. Większą część wydrążamy łyżeczką. Pomidory napełniamy farszem-twaróg mieszamy ze startym żółtym serem i rozdrobnionym serem pleśniowym, doprawionymi solą i pieprzem. Przykrywamy odciętą częścią, zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C ,około 20 min. przewracając od czasu do czasu aby równo się upiekły. Serwujemy na talerzykach w folii w której się piekły

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki :

2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości,

dwa opakowania ciasta francuskiego

10 pieczarek średniej wielkości,

przyprawa do mięsa wieprzowego,

1 jajko,

papier do pieczenia

Przygotowanie :

Polędwiczki kroimy na plastry szerokości około 1 cm, ugniatamy palcami na maleńkie kotleciki, przyprawiamy przyprawą do mięsa wieprzowego, pieczarki pokrojone w półksiężyce podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny masła, z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty/z jednej rolki około 9 sztuk/.Na kwadrat ciasta francuskiego kładziemy pieczarki na nich umieszczamy surową polędwiczkę, sklejamy kwadraty zawijając rogi ciasta do góry, tworzymy kopertki ,przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto żółtkiem rozprowadzonym odrobina wody. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C około 25 min. Podajemy gorące, pycha mniam mniam ,polecam Piotr Galiński.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości