Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
SMOOTHIE Z MANGO, ANANASEM I LIMONKĄ
Składniki:
2 mango
1 ananas
jogurt naturalny
sok z połowy limonki lub cytryny
miód lub cukier
kruszony lód
Przygotowanie:
Obieramy mango, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy w kostkę ananasa. Wyciskamy sok z połowy limonki, lub cytryny. Wszystkie owoce przekładamy do blendera, dodajemy jogurt i miód i wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kruszony lód.
ORANŻADA RABARBAROWA
Składniki:
kilogram rabarbaru
2 litr wody
pół szklanki cukru
sok z cytryny
pomarańcza, cytryna, mięta i lód
Przygotowanie:
W garnku karmelizujemy cukier, pokrojony na 1 cm kawałki rabarbar przesmażamy chwilę w karmelu aż puści soki - wlewamy wodę, gotujemy aż rabarbar zmięknie. Przecedzamy i studzimy. Do zimnego napoju dodajemy pokruszony lód, pokrojone w plastry owoce oraz miętę i sok z limonki. Gdyby nasza oranżada była zbyt kwaśny możemy posłodzić ją brązowym cukrem.
Tarta:
Kruchy spód:
jedno całe jajko, jedno żółtko
200 g masła
350 g mąki
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Przygotowanie:
podpiekamy spód - 15 minut z obciążeniem z fasoli lub specjalnych baking stones
potem 10 minut bez obciążenia
Farsz:
Składniki:
1 pęczek botwinki
100 g sera koziego
Ugotowane jajko
100ml śmietany 18%
4 jajka
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
pokrojoną botwinkę podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i przerzucamy na podpieczony spód. Dodajemy pokrojone w kawałki kostki sera koziego oraz dodajemy jajka pokrojone jajka w 8. Do miski wbijamy jajka, mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Gotowy sos wlewamy do tarty. Pieczemy 40 min.
Cykoria z winogronami i vinegretem
Składniki:
Cykoria
Winogrona
vinegret: czosnek, miód, oliwa z oliwek, musztarda francuska
Orzeźwiająca sałatka z arbuza:
Składniki:
kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego w kosteczki
ser feta – pokrojony w kostki
garść posiekanej świeżej mięty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Arbuza wkładamy do miseczki, dodajemy ser feta, posypujemy miętą i polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Szampańska galaretka
Składniki:
16 g żelatyny
butelka wina musującego
100 ml wrzątku
3 łyżki soku z limonki
100 g cukru
250 g malin
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie dokładnie mieszając
podgrzać wino z cukrem i sokiem z limonki, zestawić z ognia, dodać żelatynę
rozłożyć maliny do słoiczków, zalać galaretką, odstawić na 3 godziny do lodówki
ok. 6 porcji!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN