Pieczone donuty, czyli mniej kaloryczna wersja tych tradycyjnych. Jak je przygotować?

Robienie donutów
Pieczone donuty, czyli mniej kaloryczna wersja tradycyjnych donutów. Jak je przygotować?
Źródło: HMVart/Getty Images
Pieczone donuty to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby pączki nieco "odchudzić". Jak to jednak zrobić, kiedy chcemy uzyskać pączka z dziurką, a więc amerykańskiego donuta? Wbrew pozorom to nic trudnego. Sprawdź prosty przepis i ciesz się zdrowym deserem w tłusty czwartek. 

Do przygotowania pieczonych donutów potrzebna będzie silikonowa forma, którą można stosować w wysokich temperaturach. Jej koszt to najczęściej od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Pieczone donuty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 g,
  • cukier - 140 g,
  • jajko - 2,
  • płynny jogurt - 200 g,
  • masło 80-100 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • soda - 1 łyżeczka,
  • cukier wanilinowy,
  • sok z cytryny - 20 g.

Do polewy można użyć czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kolorowymi posypkami lub lukru z barwnikiem, aby uzyskać różne kolory. Jak przygotować lukier dowiesz się tutaj: Jak przygotować kolorowy lukier? Jak zrobić go bez barwników?

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Sposób przygotowania:

  1. Jajko z cukrem mieszamy trzepaczką na puszystą masę.
  2. Masło roztapiamy i czekamy, aż wystygnie. Następnie dodajemy je do jajka.
  3. Dodajemy pozostałe składniki: cukier wanilinowy, sok z cytryny i jogurt.
  4. Kiedy całość wymieszamy na jednolitą masę, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, aby całość była puszysta.
  5. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C.
  6. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub nakładamy łyżką do foremki sylikonowej. Formę wypełniamy do połowy, maksymalnie trzech czwartych wysokości.
  7. Pieczemy przez 15-20 minut. Pączki są gotowe, kiedy nabiorą złotego koloru.
  8. Po tym czasie wyjmujemy, czekamy, aż ostygną i ozdabiamy.

Fit wersja donutów

Jeżeli chcemy jeszcze bardziej odchudzić nasze donuty, można cukier zamienić na ksylitol lub erytrytol. Ma on zbliżoną konsystencję do cukru, dzięki czemu pączki wyjdą jak te klasyczne. Dodatkowo można także wymienić mąkę na bezglutenową, dzięki czemu przekąski będą odpowiednie dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości