Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Sznycle z indyka z jabłkami i kapusta czerwona
Składniki:
6 sznycli z indyka
4 jabłka
4 cebule
2 łyżki miodu
1/2 główki kapusty czerwonej
100 g masła
200 g żurawiny
olej do smażenia
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Sznycle z indyka oprószamy przyprawą do potraw. Obsmażamy na patelni na oleju. Jabłka myjemy i kroimy w ładne plastry (1 cm). 2 cebulę kroimy w piórka. Na patelnię, po usmażeniu sznycli, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy jabłka oraz miód. Po krótkim podsmażaniu łączymy razem ze sznyclami. Kapustę czerwoną siekamy i wrzucamy do garnka z wodą. 2 pozostałe cebule przesmażamy na maśle, łączymy ze sparzoną kapustą czerwoną, dodajemy ocet, żurawinę i gotowe.
Rolada z udźca indyka z warzywami korzennymi
Składniki:
2 udźce z indyka
100 g masła
przyprawa do potraw
rosół z kury
3 cebule
korzeń selera
4 pietruszki
4 marchewki
6 ziemniaków
musztarda
200 ml śmietany 30%
olej do smażenia
Przygotowanie:
Uudziec z indyka pozbywamy kości, środek posypujemy przyprawą do potraw. Pod skórą umieszczamy plastry masła. Zwijamy i obsmażamy na patelni. Podlewamy rosołem z kury i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy w wieksze kawałki, ziemniaki w plastry. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na pół miękko. Uduszonego indyka kroimy w plastry, do powstałego sosu z duszenia dodajemy musztardę i śmietanę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN