Materiał promocyjny

Piątek z indykiem!

Kucharz Andrzej Polan radzi, by na zakupy nie wybierać się "na głodniaka" i koniecznie robić je z przygotowaną wcześniej listą. Co działo się z Polanem, gdy na czczo poszedł na zakupy? W naszej kuchni radził, jak przygotować oszczędne posiłki na weekend i zapowiedział nowy kulinarny cykl "Kurnika polskiego". Zobacz jego przepisy na sznycle z indyka z jabłkami i roladę z udźca.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Sznycle z indyka z jabłkami i kapusta czerwona

Składniki:

6 sznycli z indyka

4 jabłka

4 cebule

2 łyżki miodu

1/2 główki kapusty czerwonej

100 g masła

200 g żurawiny

ocet winny

olej do smażenia

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Sznycle z indyka oprószamy przyprawą do potraw. Obsmażamy na patelni na oleju. Jabłka myjemy i kroimy w ładne plastry (1 cm). 2 cebulę kroimy w piórka. Na patelnię, po usmażeniu sznycli, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy jabłka oraz miód. Po krótkim podsmażaniu łączymy razem ze sznyclami. Kapustę czerwoną siekamy i wrzucamy do garnka z wodą. 2 pozostałe cebule przesmażamy na maśle, łączymy ze sparzoną kapustą czerwoną, dodajemy ocet, żurawinę i gotowe.

Rolada z udźca indyka z warzywami korzennymi

Składniki:

2 udźce z indyka

100 g masła

przyprawa do potraw

rosół z kury

3 cebule

korzeń selera

4 pietruszki

4 marchewki

6 ziemniaków

musztarda

200 ml śmietany 30%

olej do smażenia

Przygotowanie:

Uudziec z indyka pozbywamy kości, środek posypujemy przyprawą do potraw. Pod skórą umieszczamy plastry masła. Zwijamy i obsmażamy na patelni. Podlewamy rosołem z kury i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy w wieksze kawałki, ziemniaki w plastry. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na pół miękko. Uduszonego indyka kroimy w plastry, do powstałego sosu z duszenia dodajemy musztardę i śmietanę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości