Materiał promocyjny

Pesto & Pasta

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika i Maciej przedstawili dziś przepisy na makarony z pysznymi sosami. Sprawdźcie czy, któraś propozycja trafiła w wasz gust?

fot. Jan Kucharzyk / East News

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

20 czarnych oliwek (najlepiej takich greckich tłustych z oleju)

½ szklanki obranych migdałów upieczonych w piekarniku na złoty kolor

2 łyżki świeżego rozmarynu drobno poszatkowanego

2 łyżeczki cukru

1 suszone ostre chili drobno pokruszone

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mielimy w blenderze na pastę.

Pesto z kaparów i zielonego pieprzu

Składniki:

1 łyżka zielonego pieprzu

100 g kaparów

3 zielone dymki

50 g startego parmezanu lub innego twardego sera

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.

Pesto z kiełków brokuła

Składniki:

50 g kiełków brokuła (1 opakowanie)

1/3 szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki uprażonego na suchej patelni sezamu

50 g parmezanu lub innego twardego sera

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolite pesto.

Pesto z rukoli:

Składniki:

12 orzechów brazylijskich

6 łyżek sezamu

2 ząbki czosnku

mały pęczek natki pietruszki

2 garście rukoli

sok z 1/2 cytryny

oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)

ok 50 g parmezanu

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki (sezam, sok z cytryny, oliwę) i miksujemy na jednolitą masę. Całość podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.

Pesto z orzechów

Składniki:

½ szklanki wyłuskanych pistacji

½ szklanki obranych migdałów

½ szklanki orzechów laskowych

¼ szklanki orzeszków pinii

2 ząbki czosnku

1 szklanka liści bazylii

2/3 szklanki liści mięty

½ szklanki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy osobno pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni. 10-12 minut migdały i laskowe, 7-9 minut pistacje i piniole. Wszystkie orzechy mielimy razem, dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowane zioła, oliwę, sól i pieprz do smaku.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!