fot. Jan Kucharzyk / East News
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
20 czarnych oliwek (najlepiej takich greckich tłustych z oleju)
½ szklanki obranych migdałów upieczonych w piekarniku na złoty kolor
2 łyżki świeżego rozmarynu drobno poszatkowanego
2 łyżeczki cukru
1 suszone ostre chili drobno pokruszone
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w blenderze na pastę.
Pesto z kaparów i zielonego pieprzu
Składniki:
1 łyżka zielonego pieprzu
100 g kaparów
3 zielone dymki
50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
Pesto z kiełków brokuła
Składniki:
50 g kiełków brokuła (1 opakowanie)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki uprażonego na suchej patelni sezamu
50 g parmezanu lub innego twardego sera
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolite pesto.
Pesto z rukoli:
Składniki:
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)
ok 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki (sezam, sok z cytryny, oliwę) i miksujemy na jednolitą masę. Całość podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Pesto z orzechów
Składniki:
½ szklanki wyłuskanych pistacji
½ szklanki obranych migdałów
½ szklanki orzechów laskowych
¼ szklanki orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1 szklanka liści bazylii
2/3 szklanki liści mięty
½ szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie orzechy osobno pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni. 10-12 minut migdały i laskowe, 7-9 minut pistacje i piniole. Wszystkie orzechy mielimy razem, dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowane zioła, oliwę, sól i pieprz do smaku.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN