Pan bagnat, czyli kanapka nicejska

Niezwykle sympatyczny David Gaboriaud przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki południowoeuropejskie. Były to: rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem, sałatka z jarmużem i kalafiorem i pan bagnat (kanapka nicejska). Smacznego!

Rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem

Składniki:

1 dojrzały banan

1/2 gruszki

60 g ugotowanych płatków owsianych

1/2 szklanki mleka migdałowego lub sojowego

1/4 łyżeczki cynamonu w proszku

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

1 ziarno zmiażdżonego kardamonu

kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką konsystencję. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Można je osłodzić syropem klonowym, daktylowym lub miodem. Płatki owsiane można zastąpić jedną łyżką nasion Chia. Do tego smoothie można dodać migdały lub orzechy brazylijskie, wcześniej namoczone w wodzie.

Sałatka z jarmużem i kalafiorem

Składniki:

kilka liści jarmużu bez łodyg, umytych i pokrojonych w cienkie paski

1/4 kalafiora bez łodyg (same główki)

100 g boczku pokrojonego w kosteczki

1 łyżka orzechów włoskich

1 gałązka rozmarynu

ser grana padano pokrojony w wiórki

1/4 ostrej papryczki bez pestek (drobno posiekana)

starta skórka z jednej cytryny

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowania:

Mieszamy jarmuż z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Przez minutę starannie „masujemy” jarmuż tak, by zmiękczyć liście. Przez kilka minut podsmażamy na suchej patelni główki z kalafiora, aż się delikatnie zrumienią. Na tej samej patelni, podsmażamy boczek, aż się zrobi chrupki i kilka minut przed wyciągnięciem dodajemy rozmaryn. Prażymy orzechy włoskie.

Robimy vinegrete: mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego, dodajemy papryczkę i doprawiamy do smaku.

W misce mieszamy jarmuż, kalafior, boczek z rozmarynem i orzechy. Dodajemy vinegrete i mieszamy, aby połączyć składniki. Na koniec dodajemy skórkę z cytrynę i wiórki z grana padano.

Pan bagnat – kanapka nicejska

Składniki:

2 okrągłe bułeczki

2 pomidory malinowe

1 pęczek młodej cebuli

1 zielona papryka

kawałek białej rzepy

tuńczyk w sosie własnym

4 fileciki z anchois

4 czarne oliwki

świeża bazylia

2 jajka na twardo

1 ząbek czosnku

Przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry. Kroimy bułeczki na pół. Smarujemy każdą połowę oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę czosnku wyciśniętego przez praskę. Na jedną połowę bułki najpierw kładziemy plastry z pomidorami, następnie warstwowo – zieloną paprykę, cebulę, rzepę, tuńczyka, jajko, anchois i oliwki. Na koniec dodajemy liście bazylii i zamykamy kanapkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości