Oto najmłodszy "MasterChef" w Europie!

Damian Kordas - to najmłodszy "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii zwyciężył w 4. edycji programu. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", która wyznała, że Damian ujął wszystkich jurorów swoim talentem, a smaki potrw, które przygotował, są nie niezapomniane. Która z przygotowanych przez Damiana potraw smakowała jej najbardziej? Kiedy Damian zaczął gotować i czy pamięta swoje pierwsze danie? W naszej kuchni przygotował kilka popisowych dań.

PRZEPISY DAMIANA KORDASA:

WARZYWNE CURRY

Składniki:

2 bataty

2 cebule

2 marchewki

1 pietruszka

4 pomidory

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

około 2 cm kawałek imbiru

szczypta kardamonu

szczypta suszonych płatków chilli

łyżeczka kuminu

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka przyprawy garam masala

łyżeczka kurkumy

szczypta gałki muszkatołowej

garść świeżej kolendry

2 łyżki posiekanej mięty

3 łyżki jogurtu naturalnego

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie podsmaż, by wszystkie składniki puściły aromat. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, paprykę i bataty i lekko podsmaż, podlewając wodą jeżeli zaczną się przypalać. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Zalej wodą, tak by przykryła.

ZAPIEKANE MARCHEWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:

1 kg marchewek

oliwa z oliwek

sól gruboziarnista

pieprz

łyżeczka suszonych płatków chilli

Masło orzechowe:

300 g orzechów arachidowych (niesolonych)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 190 ° C. Marchewki obierz ze skóry, przekrój na pół a następnie na 4 części.

Orzechy zblenduj aż masa będzie gładka. Marchewki natrzyj solą, pieprzem, oliwą, masłem orzechowym i płatkami chilli. Tak przygotowane marchewki piecz przez 35 minut.

ZIOŁOWE KROKIETY RUSKIE

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

2 szklanki mąki

3 jajka

szczypta soli

szczypta cukru

łyżka oleju

masło klarowane do smażenia

Farsz:

1 kg ziemniaków

500 g białego sera

pęczek szczypiorku

pęczek natki pietruszki

pęczek koperku

2 ząbki czosnku

3 łyżki jogurtu naturalnego

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Do panierowania:

bułka tarta

mąka

jajko

Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Naleśniki smaż na natłuszczonej masłem klarowanym patelni. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i utłucz ziemniaki. Połącz z serem białym, posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i przyprawami. Na całej powierzchni naleśnika rozsmaruj farsz. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zrób rulonik. Tak powstałe krokiety panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.

TRUFLE MIĘTOWO-WANILIOWE

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

70 ml śmietanki

100 g miękkiego masła

garść listków mięty

1 laska wanilii

wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodawaj po kawałku masła, by zbytnio nie obniżać temperatury masy. Gdy dodasz już całe masło dolewaj powoli śmietankę, cały czas dokładnie mieszając. Mięte posiekaj drobno, a z laski wanilii wyjmij ziarenka. Do przygotowanej masy dodaj miętę oraz ziarenka z laski wanilii, wymieszaj dokładnie. Masę wylej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki, aż zastygnie. Po tym czasie wyjmij czekoladę z lodówki, podziel ją nożem na małe kwadraty o bokach 2 cm x 2 cm i w rękach nadaj im kształt idealnej kulki. Przygotowane trufle zanurz w wiórkach kokosowych (możesz tu użyć np. orzechów)

PRZEPISY ANI STARMACH:

KROKIETY ZIEMNIACZANE

Składniki:

500g ugotowanych ziemniaków

100g bryndzy

100g białego sera

Natka pietruszki

Natka koperku

Sól, pieprz

50g ziaren słonecznika

+

Rozbełtane jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokieciki, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.

MARCHEWKI ZAPIEKANE Z CIASTEM FILO I ORZECHAMI

Składniki:

6 arkuszy ciasta filo

12 marchewek

6 pietruszek (korzeń)

200g orzechów włoskich

200g koziego sera

60ml miodu

50ml roztopionego masła

Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewki i pietruszki, obierz pokrój w grubą kostkę przysmaż na maśle, ciasto filo zlepiaj smarując roztopionym masłem, podziel na kwadraty, przełóż do foremek na muffinki, dociśnij mocno. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję warzyw, dodaj pokruszony kozi ser i orzechy, całość polej miodem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z kiełkami rzodkiewki.

TRUFLE DAKTYLOWE

Składniki:

300g suszonych daktyli

150g mielonych orzechów nerkowca

50g mielonych orzechów włoskich

Szczypta: cynamonu, mielonych goździków, kardamonu, mielonego imbiru

Do obtoczenia; mak lub kakao

Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie, zblenduj na „papkę”, następnie wymieszaj z orzechami i przyprawami. Z masy lep małe kuleczki obtaczaj ej w kakao lub w maku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!