PRZEPISY DAMIANA KORDASA:
WARZYWNE CURRY
Składniki:
2 bataty
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
4 pomidory
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
około 2 cm kawałek imbiru
szczypta kardamonu
szczypta suszonych płatków chilli
łyżeczka kuminu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżeczka kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
garść świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie podsmaż, by wszystkie składniki puściły aromat. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, paprykę i bataty i lekko podsmaż, podlewając wodą jeżeli zaczną się przypalać. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Zalej wodą, tak by przykryła.
ZAPIEKANE MARCHEWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
1 kg marchewek
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz
łyżeczka suszonych płatków chilli
Masło orzechowe:
300 g orzechów arachidowych (niesolonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 ° C. Marchewki obierz ze skóry, przekrój na pół a następnie na 4 części.
Orzechy zblenduj aż masa będzie gładka. Marchewki natrzyj solą, pieprzem, oliwą, masłem orzechowym i płatkami chilli. Tak przygotowane marchewki piecz przez 35 minut.
ZIOŁOWE KROKIETY RUSKIE
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
3 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oleju
masło klarowane do smażenia
Farsz:
1 kg ziemniaków
500 g białego sera
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do panierowania:
bułka tarta
mąka
jajko
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Naleśniki smaż na natłuszczonej masłem klarowanym patelni. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i utłucz ziemniaki. Połącz z serem białym, posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i przyprawami. Na całej powierzchni naleśnika rozsmaruj farsz. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zrób rulonik. Tak powstałe krokiety panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.
TRUFLE MIĘTOWO-WANILIOWE
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki
100 g miękkiego masła
garść listków mięty
1 laska wanilii
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodawaj po kawałku masła, by zbytnio nie obniżać temperatury masy. Gdy dodasz już całe masło dolewaj powoli śmietankę, cały czas dokładnie mieszając. Mięte posiekaj drobno, a z laski wanilii wyjmij ziarenka. Do przygotowanej masy dodaj miętę oraz ziarenka z laski wanilii, wymieszaj dokładnie. Masę wylej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki, aż zastygnie. Po tym czasie wyjmij czekoladę z lodówki, podziel ją nożem na małe kwadraty o bokach 2 cm x 2 cm i w rękach nadaj im kształt idealnej kulki. Przygotowane trufle zanurz w wiórkach kokosowych (możesz tu użyć np. orzechów)
PRZEPISY ANI STARMACH:
KROKIETY ZIEMNIACZANE
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
100g bryndzy
100g białego sera
Natka pietruszki
Natka koperku
Sól, pieprz
50g ziaren słonecznika
+
Rozbełtane jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokieciki, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.
MARCHEWKI ZAPIEKANE Z CIASTEM FILO I ORZECHAMI
Składniki:
6 arkuszy ciasta filo
12 marchewek
6 pietruszek (korzeń)
200g orzechów włoskich
200g koziego sera
60ml miodu
50ml roztopionego masła
Kiełki rzodkiewki do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki, obierz pokrój w grubą kostkę przysmaż na maśle, ciasto filo zlepiaj smarując roztopionym masłem, podziel na kwadraty, przełóż do foremek na muffinki, dociśnij mocno. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję warzyw, dodaj pokruszony kozi ser i orzechy, całość polej miodem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z kiełkami rzodkiewki.
TRUFLE DAKTYLOWE
Składniki:
300g suszonych daktyli
150g mielonych orzechów nerkowca
50g mielonych orzechów włoskich
Szczypta: cynamonu, mielonych goździków, kardamonu, mielonego imbiru
Do obtoczenia; mak lub kakao
Przygotowanie:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie, zblenduj na „papkę”, następnie wymieszaj z orzechami i przyprawami. Z masy lep małe kuleczki obtaczaj ej w kakao lub w maku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN