Mrożona kawa miętowa
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
¾ szklanki mleka
lód i syrop miętowy
bita śmietana
sos czekoladowy
listki mięty
Przygotowanie:
Zamieszaj. Dekoruj bitą śmietaną, listkiem mięty, sosem czekoladowym.
Greckie Frappe
Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs
1-2 łyżeczki cukru
szklanka zimnej wody
kostki lodu
mleko według uznania
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlewamy odrobinę zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki kawy Jacobs. Dodajemy cukier (wg upodobań) i ubijamy mikserem aż do momentu rozpuszczenia się cukru i ubicia piany.Dopiero wówczas dolewamy resztę zimnej wody. Dolewamy ewentualnie mleka i wrzucamy 2-3 kostki lodu.
Mrożone Mohito
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
kilka listków mięty
limonka
cukier wg uznania
kruszony lód
Przygotowanie:
W jednej szklance rozpuść kawę w wodzie. Do drugiej dodaj świeżą miętę, pokrojoną limonkę i cukier wg uznania. Całość dokładnie ugniataj w szklance. Dodaj lód i wlej po nim wcześniej przygotowaną kawę. Udekoruj listkami mięty.
Mocna mroźna
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
200 ml wody
2 łyżki likieru kawowego
foremka do kostek lodu
cukier brązowy
75 ml mleka
Przygotowanie:
Kawę rozpuść w wodzie, posłódź wg uznania, dodaj likier kawowy. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do foremki na lód i wstaw do zamrażalnika. Po upływie godziny wyjmij ją z zamrażalnika i przełóż kostki do blendera. Skrusz, pozwalając by część kostek roztopiła się a część pozostała zamrożona. Mleko posłódź łyżeczką brązowego cukru i spień za pomocą spieniacza. Kawę przełóż do szklanki i udekoruj spienionym mlekiem. Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia lodu), spieniacz do mleka, foremki do lodu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN