Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb, która gości w Polskich domach na obiad. Nie ma wyszukanego smaku, jest rybą chudą, kruchą, prostą do przyrządzenia, a jej mrożone filety są stosunkowo tanie. Mięso mintaja poddaje się szybkiej obróbce termicznej. Najczęściej podawany jest w klasycznej smażonej wersji. Co można przyrządzić z filetów i polędwicy mintaja? Czy mintaj jest niezbędny dla naszego zdrowia?
Mintaj zapiekany pod pomidorami
· 10 kawałków polędwicy z mintaja,
· słoik pomidorów suszonych,
· 1 czerwona cebula pokrojona w pióra,
· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
· sok z połówki cytryny,
· sól, pieprz ziołowy.
Mięso ryby natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni zeszklij cebulę. W naczyniu żaroodpornym połóż rybę, cebulę i przykryj pomidorami. Zapiekaj około 30 minut w 200 stopniach. Podawaj od razu.
Kotlety rybne domowe
· 4 filety mintaja,
· 2 jajka,
· 4 łyżki bułki tartej,
· sól, pieprz,
· przyprawa do ryb, opcjonalnie.
Filety posiekaj na bardzo małe cząstki. Odlej część wody wyciśniętej przy siekaniu. Wbij jajka, dodaj 3 łyżki bułki tartej i przyprawy. Formuj kotlety, następnie obtaczaj je w pozostałej bułce tartej, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj gorące z surówkami. Do smaku możesz posypać natką pietruszki. Kotlety są pyszne jako zimna przystawka z sosem czosnkowym.
Mintaj w sosie cytrynowym
· 5 filetów mintaja,
· 1 por posiekany w talarki,
· 1 śmietana (18%),
· sok z 2 dużych cytryn,
· 2 łyżki masła,
· sól, pieprz,
· 1 łyżka posiekanego koperku.
Na łyżce masła smaż koper do miękkości, następnie dodaj śmietanę i sok z cytryn. Składniki mieszaj na gładki krem, przypraw solą, pieprzem i koprem.
Na pozostałym maśle usmaż filety mintaja. Gotową rybę polej kremowym sosem. Podawaj z chlebem lub ryżem.
Pulpety z mintaja ze wstążkami
· 5 filetów mintaja,
· 4 łyżki bułki tartej,
· pół cebuli,
· 2 duże jajka,
· sól, pieprz,
· przyprawa do ryby opcjonalnie,
· 3 łyżki masła klarowanego,
· 1 łyżka posiekanego koperku,
· 4 gniazda wstążek.
Mintaja posiekaj na drobne kawałki lub porwij widelcem na miał. Dodaj jajka, dodaj 3 łyżki bułki tartej, przyprawy. Formuj kotleciki, lekko spłaszcz i smaż na maśle na złoty kolor. W tym samym czasie na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzuć gniazda wstążek. Makaron ugotuj al’dente. Usmażone kotleciki ułóż na ugotowanym makaronie i przed podaniem, posyp koperkiem.
Indyjski mintaj
· 3 filety mintaja,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· 1 łyżeczka curry,
· pieprz, sól,
· 2 łyżki masła klarowanego.
Filety odciśnij z wody i obtocz w przyprawach. Smaż na rozgrzanym maśle. Podawaj z ryżem. Przygotowane danie pasuje do frytek z marchewki lub batatów.
Mintaj w sosie chrzanowo - musztardowym
· 5 filetów z mintaja,
· 1 batat pokrojony w plastry,
· 2 marchewki pokrojone w talarki,
· kawałek startego żółtego sera,
· 2 pomidory,
· 3 łyżki masła,
· 1 szklanka bulionu warzywnego,
· 3 łyżki musztardy,
· 3 łyżki chrzanu,
· sól, pieprz.
W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno bataty, filety mintaja, pomidory, marchew, posyp przyprawami i startym serem. W osobnym naczyniu połącz bulion, musztardę i chrzan. Rybę z warzywami zapiekaj 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie polej sosem z bulionu, musztardy i chrzanu i zapiekaj kolejne 5 min.
Wartości odżywcze - czy warto jeść mintaja?
Mintaj to ryba chuda i krucha, ma bardzo niską zawartość tłuszczu, jak również ma znikomą, wręcz śladową ilość bardzo zdrowych kwasów nienasyconych (omega 3 i 6). Cechuje się również niską zawartością witamin. Z całej ich listy, zawiera witaminę A i D, które nazywane są witaminami życia - wspomagają pracę narządu wzroku, opóźniają procesy starzenia się, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu. Spośród wartościowych minerałów, mintaj jest źródłem fosforu. Mintaj absorbuje rtęć w bardzo śladowych ilościach, dlatego jest rybą bezpieczną dla kobiet w ciąży i małych dzieci.
Jak kupić dobrego mintaja?
Mintaj sprzedawany jest głównie w postaci mrożonych filetów i formie paluszków rybnych. Należy jednak wybierać formę jak najmniej przetworzoną. Gotowe porcje rybne, są praktycznie pozbawione w całości wartości odżywczych i nie wnoszą do organizmu nic pozytywnego. Kupując mrożoną rybę, należy zwrócić uwagę na ilość lodu, który ją pokrywa. Sprzedawane mrożone kostki mintaja to nic innego, jak pozbawione ości filety.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN