Tagliatelle z kurczakiem, jarmużem w śmietanowym sosie z pestkami dyni
Składniki:
200 g makaronu tagietelle
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 białej cebuli
200 g piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
150 g świeżego jarmużu
150 g śmietanki do sosów 18%
2 łyżki uprażonych pestek dyni
1 łyżka skórki startej ze świeżej cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj garnek z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Wsyp sól, a następnie makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź, pozostawiając dwie łyżki wody z makaronu. Nie płucz zimną wodą. Z jarmużu odetnij sztywne łodygi i przez 3 min. blanszuj w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj kurczaka pociętego w cienkie paski. Smaż kilka minut. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jarmuż oraz śmietankę i makaron do sosu oraz dwie pozostałe łyżki wody z gotującego się makaronu. Na koniec posyp skórką z cytryny oraz pestkami dyni.
Penne z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i karczochami
Składniki:
3 ząbki czosnku
150 g makaronu penne
2 łyżki oliwy z oliwek
3 plasterki szynki parmeńskiej
szczypta oregano suszonego
1/2 szklanki karczochów z zalewy
4 pomidory w oleju pocięte na paski
1 łyżka posiekanej pietruszki
50 g parmezanu startego na tarce o małych oczkach
1 szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Przygotuj garnek z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Wsyp sól, a następnie makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź pozostawiając dwie łyżki wody z makaronu. Nie płucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek oraz oregano. Dodaj szynkę parmeńską pociętą na mniejsze paski. Dodaj karczochy, suszone pomidory i zieloną pietruszkę. Dodaj makaron wraz z pozostałą wodą i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Farfalle z musem z awokado, bazylii i serem feta
Składniki:
150 g makaronu farfalle
1 duże, miękkie awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka skórki z limonki
1 zielona papryczka chili
1 cały pęczek bazylii
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do podania
3 łyżki startego parmezanu
50 g sera feta
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Przygotuj garnek z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia. Wsyp sól, a następnie makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź pozostawiając dwie łyżki wody z makaronu. Nie płucz zimną wodą. W blenderze zmiksuj awokado, czosnek, chili, bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), szpinak (opłukany i wysuszony), sok z limonki oraz skórkę, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Odcedzony makaron przełóż do garnka, dodaj ser i wymieszaj. Dodaj mus z awokado i pozostałą bazylię. Możesz dodać łyżkę pozostałej wody po makaronie. Podawaj oprószone fetą, pozostałą oliwą i świeżo mielonym pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje