Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Sałatka brokułowa
Składniki:
1 duży brokuł
1 opakowanie fety
1 duży jogurt
1 majonez
1 opakowanie pestek dyni,
sól
pieprz
Przygotowanie: Brokuły rozdzielić na różyczki. Ugotować. Fetę pokroić w kostkę. Ugotowane brokuły wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu. Przyprawić do smaku (sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Osobno, na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Posypać sałatkę.
Klopsiki z niespodzianką
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 jajko
biała bułka
szczypiorek cienki
świeża mięta
ser gorgonzola.
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w wodzie. Do mielonego mięsa dolewamy jajko i dodajemy rozdrobnioną, namoczoną bułkę (w wodzie). Dodajemy posiekany szczypiorek, miętę, sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie). Wszystko wymieszać, wyrobić na jednolita masę. Ulepić średniej wielkości kulki w środek wkładając ser gorgonzola wcześniej pocięty w paski. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na złoty kolor. Podajemy na rukoli posypanej owocami granatu i polanej sosem (ząbek czosnku, ocet balsamiczny, oliwa). Smakuje wyśmienicie z bagietką.
Naleśniki z truskawkami
Składniki:
3 jajka
1 cukier waniliowy
mleko
szklanka piwa
serek mascarpone
cukier puder
truskawki
gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy. Smażymy. Farsz do naleśników przygotowujemy z serka mascarpone i szklanki mleka dodając cukier puder. Wszystko mieszamy razem. Truskawki kroimy w plasterki i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy i smarujemy naleśniki. Przygotowane naleśniki z farszem polewamy gorzką, gorącą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN