Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Zimowy kurczak
Składniki:
Pierś kurczaka, szpinak i soczysty granat
800 g piersi z kurczaka
4 żółte jabłka
250 g szpinaku
2 owoce granatu
oliwa
sól, pieprz czarny, tymianek
500 ml białego wina
Przygotowanie:
Piersi kurczaka zalewamy winem, foliujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ziarenka granatu wyłuskujemy z całego owocu i zalewamy oliwą, delikatnie doprawiamy solą, powstaje nam szybki owocowy wineigrette . Zamarynowanego kurczaka, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Smażymy na maśle z każdej strony. Do kurczaka na patelnię dodajemy plastry jabłka i smażymy. Na drugiej patelni smażymy krótką chwilę szpinak. Usmażoną pierś kroimy w cienkie plastry, podajemy na szpinaku, obok plastry usmażonych jabłek i polewamy wineigrette owocowym.
Noga kurczaka, biała kiełbasa, smażona kapusta
Składniki:
4 nogi z kurczaka
2 szt. białej kiełbasy
½ główki białej kapusty
olej do smażenia
2 cebule
pęczek pietruszki
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Nogi kurczaka filetujemy z kości, kiełbasę białą obieramy z osłonek. Kurczaka faszerujemy kiełbasą i owijamy nitką bawełnianą. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Chwilę smażymy i wstawiamy do powstałego sosu kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, podlewamy bulionem lub ostatecznie wodą i dusimy do miękkości. Miękkiego kurczaka wyjmujemy a do sosu dodajemy kapustę, chwilę smażymy, doprawiamy solą, pieprzem.
Skrzydełko kurczaka, ziemniak w liściach wawrzynu
Składniki:
20 szt. skrzydełek z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 szklanka wina
1 kg ziemniaków
liść laurowy
100 g smalcu
świeży rozmaryn, szałwia
skórka z cytryny
pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, mieszamy z liśćmi laurowymi, wkładamy do zamykanego rondla i dusimy w piekarniku do miękkości. Rozmaryn, szałwię, czosnek, skórkę z cytryny miksujemy razem i taką miksturą smarujemy skrzydełka. Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy przygotowaną połowę skrzydełek i po chwili zalewamy winem. Dusimy początkowo, a po odparowaniu podrumienimy skrzydełka. Gotowe skrzydełka wyjmujemy z patelni a na ich miejsce wkładamy ziemniaki w liściach laurowych i obsmażamy. Pozostałe skrzydełka obtaczamy w mące i cieście i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Składniki ciasta do panierowania skrzydełek:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki wody
2 kostki lodu
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN