Materiał promocyjny

Kurczak palce lizać!

Faszerowany, pieczony, smażony. Udka, pierś, podroby i skrzydełka. W kuchni Dzień Dobry TVN królował kurczak. W rękach Andrzeja Polana zyskał niepowtarzalny smak.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Zimowy kurczak

Składniki:

Pierś kurczaka, szpinak i soczysty granat

800 g piersi z kurczaka

4 żółte jabłka

250 g szpinaku

2 owoce granatu

oliwa

sól, pieprz czarny, tymianek

500 ml białego wina

Przygotowanie:

Piersi kurczaka zalewamy winem, foliujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ziarenka granatu wyłuskujemy z całego owocu i zalewamy oliwą, delikatnie doprawiamy solą, powstaje nam szybki owocowy wineigrette . Zamarynowanego kurczaka, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym tymiankiem. Smażymy na maśle z każdej strony. Do kurczaka na patelnię dodajemy plastry jabłka i smażymy. Na drugiej patelni smażymy krótką chwilę szpinak. Usmażoną pierś kroimy w cienkie plastry, podajemy na szpinaku, obok plastry usmażonych jabłek i polewamy wineigrette owocowym.

Noga kurczaka, biała kiełbasa, smażona kapusta

Składniki:

4 nogi z kurczaka

2 szt. białej kiełbasy

½ główki białej kapusty

olej do smażenia

2 cebule

pęczek pietruszki

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Nogi kurczaka filetujemy z kości, kiełbasę białą obieramy z osłonek. Kurczaka faszerujemy kiełbasą i owijamy nitką bawełnianą. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Chwilę smażymy i wstawiamy do powstałego sosu kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, podlewamy bulionem lub ostatecznie wodą i dusimy do miękkości. Miękkiego kurczaka wyjmujemy a do sosu dodajemy kapustę, chwilę smażymy, doprawiamy solą, pieprzem.

Skrzydełko kurczaka, ziemniak w liściach wawrzynu

Składniki:

20 szt. skrzydełek z kurczaka

1 ząbek czosnku

1 szklanka wina

1 kg ziemniaków

liść laurowy

100 g smalcu

świeży rozmaryn, szałwia

skórka z cytryny

pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, mieszamy z liśćmi laurowymi, wkładamy do zamykanego rondla i dusimy w piekarniku do miękkości. Rozmaryn, szałwię, czosnek, skórkę z cytryny miksujemy razem i taką miksturą smarujemy skrzydełka. Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy przygotowaną połowę skrzydełek i po chwili zalewamy winem. Dusimy początkowo, a po odparowaniu podrumienimy skrzydełka. Gotowe skrzydełka wyjmujemy z patelni a na ich miejsce wkładamy ziemniaki w liściach laurowych i obsmażamy. Pozostałe skrzydełka obtaczamy w mące i cieście i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Składniki ciasta do panierowania skrzydełek:

2 jajka

2 łyżki mąki

2 łyżki wody

2 kostki lodu

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości