Kurczak chilli z orzechami nerkowca
Składniki:
Pierś z kurczaka
Sos sojowy
2 jajka
Przyprawa chilli
Czosnek świeży
Sól
2 duże cebule
Paczka orzeszków nerkowca
Odrobina mąki kartoflanej
Ryż
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki (jak do potraw kuchni chińskiej) i włożyć na kilka godzin do marynaty złożonej z sosu sojowego, chilli, czosnku, soli, odrobiny mąki kartoflanej i piany ubitej z dwóch jajek. Smażyć na głębokim tłuszczu, wyjąć. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone drobno dwie cebule i orzeszki nerkowca. Połączyć z kurczakiem. Ponieważ potrawa ma być pikantna doprawić do woli solą i chilli. Można zapiec w piekarniku. Podawać z ryżem.
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Składniki:
3 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej
Średniej wielkości majonez kielecki
Główka świeżego czosnku
Pęczek pietruszki
1 czerwona papryka
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę mieszamy z majonezem (tak, by składniki się związały). Dodajemy całą wyciśniętą wcześniej główkę czosnku, pęczek drobno pokrojonej pietruszki i równie drobno pokrojoną paprykę. Mieszamy z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii i doprawiamy do smaku.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN