Chrupiąca foccacia na starter
Składniki:
Mąka 400g
Semolina 200g
Ziemniak gotowany 500g
Drożdże 50g
Woda 500ml
Olej kujawski z bazylią 100ml
Szczypta cukru,
Sól
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy, dodajemy ugotowany ciepłe, przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i dodajemy do mąki . Jeszcze tylko olej kujawski z bazylią i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy olejem kujawskim, połówki pomidorków cherry wciskamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Temp. 220 stopni około 30 minut. Focaccię podajemy z olejem kujawskim z bazylią.
Antrykot wołowy z sałatką z ziemniaków, bobu na danie główne
Składniki:
Antrykot wołowy 400g
Ziemniaki 500g
Bób mrożony 200g
Olej kujawski z czosnkiem do marynowania mięsa,
Olej kujawski z bazylią 4 łyżki
Musztarda francuska 2 łyżki
Cebula czerwona 1szt
Ocet winny 2 łyżki
Koperek, rozmaryn, liście laurowe,
Sól, czarny pieprz, szczypta cukru,
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Olej kujawski z bazylią łączymy z octem winnym, musztardą francuską z gorczycą, koperkiem, szczyptą soli oraz cukru. Powstałym sosem zalewamy jeszcze gorące ziemniaki pokrojone dowolnie jak nam pasuje. Dodajemy jeszcze bób obrany, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Po wymieszaniu sprawdzamy czy jest sałatka odpowiednio doprawiona. Zamarynowany w oleju kujawskim z czosnkiem, rozmarynie, liściach laurowych antrykot oprószamy pieprzem czarnym, smażymy na patelni z każdej strony po 4 minuty, dopiekamy w piecu. Antrykot wyjmujemy z piekarnika, chwilę dajemy mu odpocząć a następnie kroimy w ukośne paski. Podajemy z sałatką.
Udka kurczaka z groszkiem i cebulkami, jak ktoś nie lubi wołowiny
Składniki:
Udka kurczaka 6szt
Olej kujawski z czosnkiem,
Świeży tymianek,
Masło 100g
Cebulki koktajlowe 1 op.
Groszek zielony 500g
Sałata lodowa 1szt
Sól, pieprz, tymianek świeży,
Przygotowanie:
Na oleju kujawskim z czosnkiem przesmażamy udka kurczaka doprawione solą oraz pieprzem. Smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy tymianek, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. W drugim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy odcedzone cebulki koktajlowe, tymianek i na końcu groszek wszystko razem przesmażamy, dodajemy 2-3 łyżki wody i na koniec potarganą sałatę lodową. Na powstałym gulaszu z groszku, cebuli i sałaty podajemy uduszone udka kurczaka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN