ŁOSOŚ W CZERWONYM CURRY Z ZIELONYM PIEPRZEM
Składniki:
1 łyżka czerwonej pasty curry
300 ml mleka kokosowego
4 liście limonki kaffir
2 łyżki sosu rybnego
400 g łososia surowego bez skóry
Pół czerwonej papryki pociętej na słupki
Świeży lub marynowany zielony pieprz (kilka ziarenek)
1 papryczka chilli (opcjonalnie)
Bazylia tajska lub mięta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i równomiernie ją rozprowadź. Smaż pastę do momentu, aż zacznie wydzielać się zapach. Następnie dodaj łososia i obsmaż go z dwóch stron w paście curry. Dodaj odrobinę mleka kokosowego, limonkę kaffir. Smaż łososia tak, by dodane mleko odparowywało, dolewając jednak od czasu do czasu kolejne porcje (po ok. 2–3 łyżki), aby nie dopuścić do przypalenia. Smażenie powinno trwać ok. 4–5 minut, do chwili gdy zauważysz wydzielający się olej. Następnie dodaj paprykę czerwoną oraz zielony pieprz. Dopraw sosem rybnym i na koniec udekoruj papryczką chilli, bazylią tajską lub miętą.
SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z CZERWONĄ CEBULĄ I GRANATEM
Składniki:
Kilka różyczek brokuła pociętych na małe kawałki
2 czerwone cebule
1 granat
Kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6 suszonych moreli namoczonych w wodzie
70 g prażonych pestek słonecznika
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
Kilka łyżek oliwy do pieczenia cebuli
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cebulę przekrój na pół, zostaw w łupinie i i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, ddoaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pokrojonego brokuła włóż do miski. Dodaj pestki granatu i odsączone morele pocięte na mniejsze kawałki. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie dodaj upieczoną cebulę – tylko obierz ją wcześniej z łupiny. Dodaj słonecznik, sól i pieprz. Całośc wymieszaj z jogurtem naturalnym. Można też dodać małą łyżkę majonezu.
PORANNA, CHRUPIĄCA SAŁATKA JAJECZNA Z JABŁKIEM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki prażonych pestek dyni
1 czerwone jabłko ze skórką pokrojone w kostkę
10 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
5 łodyg szparagów pokrojonych na 1 cm kawałki
1 pęczek szczypiorku drobnego pokrojonego na drobne kawałki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
120 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Dodaj pestki dyni, rzodkiewkę i jabłko oraz szczypiorek. Szparagi możesz spażyć przed krojeniem wrzącą wodą. Możesz tez dodać je surowe. Wymieszaj jogurt z majonezem i papryką. Dodaj soli oraz pieprzu i polej delikatnie sałatkę. Wymieszaj ostrożnie.
FASOLOTTO Z BOCZNIAKAMI I SZPINAKIEM
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 duża cebula cukrowa
1 opakowanie boczniaków
400 ml wywaru z warzyw
szklanka liści szpinaku
450 g białej fasoli ugotowanej al dente (może być z puszki)
100 g serka mascarpone LUB serka białego light
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
Sok z jednej cytryny
Skórka z cytryny do dekoracji
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN