Kuchnia prozdrowotna. Łosoś i fasolotto

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Anna Powierza, która cierpi na niedoczynność tarczycy oraz insulinooporność. Jak urozmaicić restrykcyjną dietę? Co jeść, a z czego zrezygnować przy podobnych problemach?

ŁOSOŚ W CZERWONYM CURRY Z ZIELONYM PIEPRZEM

Składniki:

1 łyżka czerwonej pasty curry

300 ml mleka kokosowego

4 liście limonki kaffir

2 łyżki sosu rybnego

400 g łososia surowego bez skóry

Pół czerwonej papryki pociętej na słupki

Świeży lub marynowany zielony pieprz (kilka ziarenek)

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

Bazylia tajska lub mięta

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i równomiernie ją rozprowadź. Smaż pastę do momentu, aż zacznie wydzielać się zapach. Następnie dodaj łososia i obsmaż go z dwóch stron w paście curry. Dodaj odrobinę mleka kokosowego, limonkę kaffir. Smaż łososia tak, by dodane mleko odparowywało, dolewając jednak od czasu do czasu kolejne porcje (po ok. 2–3 łyżki), aby nie dopuścić do przypalenia. Smażenie powinno trwać ok. 4–5 minut, do chwili gdy zauważysz wydzielający się olej. Następnie dodaj paprykę czerwoną oraz zielony pieprz. Dopraw sosem rybnym i na koniec udekoruj papryczką chilli, bazylią tajską lub miętą.

SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z CZERWONĄ CEBULĄ I GRANATEM

Składniki:

Kilka różyczek brokuła pociętych na małe kawałki

2 czerwone cebule

1 granat

Kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju

6 suszonych moreli namoczonych w wodzie

70 g prażonych pestek słonecznika

250 ml jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki soli

Szczypta pieprzu

Kilka łyżek oliwy do pieczenia cebuli

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Cebulę przekrój na pół, zostaw w łupinie i i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, ddoaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pokrojonego brokuła włóż do miski. Dodaj pestki granatu i odsączone morele pocięte na mniejsze kawałki. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie dodaj upieczoną cebulę – tylko obierz ją wcześniej z łupiny. Dodaj słonecznik, sól i pieprz. Całośc wymieszaj z jogurtem naturalnym. Można też dodać małą łyżkę majonezu.

PORANNA, CHRUPIĄCA SAŁATKA JAJECZNA Z JABŁKIEM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki prażonych pestek dyni

1 czerwone jabłko ze skórką pokrojone w kostkę

10 rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki

5 łodyg szparagów pokrojonych na 1 cm kawałki

1 pęczek szczypiorku drobnego pokrojonego na drobne kawałki

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

120 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Dodaj pestki dyni, rzodkiewkę i jabłko oraz szczypiorek. Szparagi możesz spażyć przed krojeniem wrzącą wodą. Możesz tez dodać je surowe. Wymieszaj jogurt z majonezem i papryką. Dodaj soli oraz pieprzu i polej delikatnie sałatkę. Wymieszaj ostrożnie.

FASOLOTTO Z BOCZNIAKAMI I SZPINAKIEM

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 duża cebula cukrowa

1 opakowanie boczniaków

400 ml wywaru z warzyw

szklanka liści szpinaku

450 g białej fasoli ugotowanej al dente (może być z puszki)

100 g serka mascarpone LUB serka białego light

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

Sok z jednej cytryny

Skórka z cytryny do dekoracji

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości