Czekoladki marcepanowe
Składniki:
marcepan:
100 g obranych migdałów ( można też użyć innych orzechów: nerkowców, włoskich)
100 g cukru pudru
1/3 szklanki śmietanki 30 %
dodatki smakowe: laska wanilii, szafran, woda różana lub konfitura różana, woda z kwiatów pomarańczy, skórka z pomarańczy, posypki do przyozdabiania ciast, wiórki czekoladowe.
150 g gorzkiej 70 % czekolady
foremki silikonowe do lodu w różnych kształtach
Przygotowanie:
Migdały mielimy w młynku do kawy, lub w blenderze na drobny proszek. Dodajemy cukier puder i śmietankę. Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym gazie cały czas mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Kawałek masy studzimy i sprawdzamy czy nie jest za bardzo klejąca. Marcepan powinien być plastyczny, ale się nie lepić do rąk. Nie powinien być też za suchy, bo wtedy nie będzie plastyczny. Najlepszym sposobem jest więc pobieranie próbek i sprawdzanie konsystencji. Marcepan wyjmujemy z garnka i przekładamy na blat, chwilę zagniatamy i dodajemy jeden z dodatków smakowych np. ziarenka z laski wanilii, czy odrobinę szafranu rozpuszczonego w łyżeczce mleka. Formujemy wałek od którego odrywamy małe kawałki. Każdy kawałek toczymy między dłońmi tworząc kulkę, którą wciskamy do foremki. Całą czynność powtarzamy, aż wykorzystamy cały marcepan. Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do metalowej miski, która ustawiamy w garnku z gotująca wodą. Miska metalowa musi być koniecznie sucha, ponieważ nawet odrobina wody może zważyć czekoladę. Jeśli po rozpuszczeniu nie jest płynna możemy dodać odrobinę masła aby ją rozrzedzić. Z foremki wyjmujemy marcepanowe serduszka, kwadraciki itp. Każdy kawałek marcepanu zanurzamy w roztopionej czekoladzie, wyjmujemy widelcem i przenosimy na kratkę, aby obciekł. Wierzch czekoladek możemy posypać wiórkami kokosowymi, grubym cukrem krystalicznym zmieszanym np. z drobno starta skórka pomarańczową, czy gotową posypką do tortów.
Włoski świąteczny chleb
Składniki:
500 g mąki
85 g cukru
szczypta soli
50 g masła
15 g świeżych drożdży
135 ml letniego mleka
1 czubata łyżka śmietany
4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
170 g rodzynek
60 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g orzeszków pinii
foremki do pieczenia
Przygotowanie:
W blenderze przez minutę miksujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło, drożdże i miksujemy aż wszystko się połączy. Dodajemy mleko, śmietanę i wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy dodając pozostałe składniki. Ciasto powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny, lub na cała noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Formujemy małe kule, które wkładamy do foremek na muffiny. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, lub aż podwoja swoją objętość. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni bez termoobiegu około 30-40minut na złocisto brązowy kolor.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
100 g obranych migdałów
1 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru trzcinowego
1 szklanki mleka skondensowanego
1 łyżka miodu
1 łyżka amaretto
1 łyżka octu
Przygotowanie:
Migdały mielimy w blenderze, mieszamy z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodajemy mleko skondensowane zmieszane z cukrem, miodem i amaretto. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy ocet. Całość dokładnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z dosyć grubą końcówką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy z rękawa małe porcje ciasta tworząc małe ciasteczka. Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut. Pieczemy w temp. 150 stopni z termoobiegiem na złotobrązowy kolor.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN