CAMEMBERT NA CIEPŁO Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
4 Krążki sera camembert
1 jajo
7 łyżek bułki tartej
2 łyżki sezamu
żurawina lub karmelizowane jabłka
olej z pestek winogron do smażenia
PRZYPRAWY KAMIS
Sól Morska w młynku
Pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Krążki sera maczaj w jajku a następnie w bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z żurawinami lub wcześniej skarmelizowanymi jabłkami.
GRUSZKI ZAPIEKANE Z SEREM I MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI:
4 twarde gruszki
75 g sera pleśniowego typu roquefort
75 g sera koziego
Płatki migdałów
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Pieprz Biały mielony
Imbir
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki przekrój na pół, wydrąż środek. Napełnij owoce 2 rodzajami sera, posyp odrobiną imbiru i pieprzu, następnie dodaj płatki migdałowe. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z listkami melisy i cynamonem.
KREM Z BROKUŁÓW
SKŁADNIKI:
20 różyczek z brokułów
50 ml śmietanki
Oliwa z oliwek
Oregano
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w Młynku
Czosnek Staropolski
Pieprz Kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły gotuj w solonej wodzie prze około 5 minut (aż będą miękkie), odcedź je zachowując wodę. Następnie zmiksuj warzywa z wodą w proporcjach 2:1, dodaj czosnek, sól.
QUICHE
SKŁADNIKI:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
1 jajo
Odrobina zimnej wody
Farsz:
4 jaja
300 ml śmietanki 36%
150 g żółtego sera gruyere
200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
PRZYPRAWY KAMIS:
Gałka Muszkatołowa cała
Pieprz Czarny w młynku
Sól Morska w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto wyrób jak najszybciej (możesz się posłużyć melakserem) i włóż do lodówki na min 30 min. Boczek usmaż an patelni, aby wytopił się zbędny tłuszcz. W misce wymieszaj jaja, ze śmietanką. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj, przełóż je do okrągłej formy, nakłuj widelcem. Na dno wysyp kawałki boczku i polowe żółtego ser, wylej masę śmietanową i posyp wierzch resztką sera.
JABŁKA Z MALINAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
1,5 kg jabłek
200 g malin
100 g masła
140 g mąki
90 g cukru pudru
Płatki migdałowe
Rodzynki
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Sol Morska w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj kruszonkę ucierając/mieszając masło razem z cukrem i mąką aż uzyskasz konsystencję grubego, mokrego piasku. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp rodzynkami, cynamonem i odrobiną soli, następnie równomiernie pokryj kruszonką i płatkami migdałowymi. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN