T-BONE STEK
Składniki:
sól morska
1 stek T-bone
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso. Zmniejszyć płomień na średni. Smażyć z każdej strony na brązowy kolor po około 4 minuty z każdej strony. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut (stek będzie usmażony medium-rare). Przełożyć stek na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut, aby „odpoczął”.
NEW YORK STEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Składniki:
Masło czosnkowe:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól morska
1 New York stek
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i rozmarynem. Ułożyć na folii spożywczej i przy jej pomocy uformować wałek. Zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki, aby stwardniało. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Rozgrzać patelnię gilową (lub grilla), smażyć z obu stron często obracając (około 8 minut, by był medium). Odstawić na 10 minut, by „odpoczął”. Stek ułożyć na talerzu, z wałka masła ukroić plaster i ułożyć na mięsie. Pozwolić, aby się rozpuściło.
KRWISTE STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W TŁUCZONYM ZIELONYM PIEPRZU
Składniki:
sól morska
oliwa z oliwek
zielony pieprz w ziarnach
2 steki z polędwicy wołowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Pieprz wysypać na ściereczkę kuchenną, przykryć. Tłuczkiem do mięsa lub dużym nożem rozgnieść. Ręcznikiem papierowym osuszyć steki, przyprawić odrobiną soli, polać oliwą i panierować w pieprzu. Rozgrzać patelnię. Wlać odrobinę oliwy, ułożyć mięso. Usmażyć z każdej strony po minucie. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Przełożyć steki na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut.
PIECZONE ZIEMNIAKI DO STEKÓW
Składniki:
1 cytryna
oliwa z oliwek
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu
1,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
7-8 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować. Pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Dodać ząbki czosnku i zioła. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Rękami dokładnie wymieszać zawartość blachy, aby każdy z ziemniaków był dokładnie pokryty oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podczas pieczenia można kilka razy przemieszać ziemniaczki. Po wyjęciu z piekarnika, ziemniaki można skropić świeżym sokiem z cytryny i dodatkowo posolić.
BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki:
1 jajko
1 żółtko
sezam
20g drożdży
1 łyżka cukru
450g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
5-6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże, cukier i mleko w proszku rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min.
CHESSEBURGERY
Składniki:
ketchup
olej do smażenia
1 czerwona cebula
liście sałaty lodowej
sól i pieprz do smaku
3-4 plastry żółtego sera
600g antrykotu wołowego
3-4 duże plastry pomidora
3-4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso bardzo dokładnie wyrobić rękami około 3-4 minuty. Uformować 3-4 kotlety i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed końcem smażenia na każdy z kotletów ułożyć plaster sera. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiec na grillu. Sałatę ułożyć na spodach bułek. Na wierzchu ułożyć kotlety, pomidory i cebulkę. Podawać z ketchupem.
Hardcorowy Koksu chce zostać aktorem?
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN