Majerankowy szaszłyk
Składniki:
500g dobrej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
kilka średnich pieczarek
2-3 czerwone cebule
3-4 łyżki oleju
patyczki do szaszłyków
1 łyżeczka majeranku
musztarda węgierska
Przygotowanie
Rozetrzyj w palcach majeranek i dodaj go do oleju. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do oleju i odstaw na 15 minut. Kiełbasę pokrój w grube plastry, boczek w grubą kostkę. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie: kiełbasę, boczek, cebulę i pieczarki. Układaj na ruszcie grilla i opiekaj przez 15-20minut co jakiś czas obracając, żeby szaszłyki się równomiernie upiekły po każdej ze stron. Podawaj z kromką dobrego razowego pieczywa i sporą łyżką ostrej węgierskiej musztardy.
Patyczki do szaszłyków namocz na kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się paliły w czasie grillowania
Bratwursty
Składniki:
600 g cienkich bratwurstów
kilka średnich pieczarek
kilka boczniaków
2 średnie czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże pomidory malinowe
1 bagietka
pieprz ziołowy
szczypta majeranku
szczypta oregano
kilka łyżek musztardy bawarskiej
sól w młynku
Przygotowanie:
Kiełbaski układamy na ruszcie grilla. Obok bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania kładziemy boczniaki, podzieloną na ćwiartki cebulę i pieczarki oraz przekrojone na połówki pomidory. Warzywa i grzyby przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i oregano. Bagietkę kroimy na kromki i także układamy na ruszt. Po upieczeniu każdy kawałek bułki nacieramy ząbkiem czosnku i delikatnie posypujemy suszonym majerankiem i oregano. Wszystko możemy upiec w tym samym czasie czyli mamy danie prawie "jednogarnkowe". Do każdej porcji bratwurstów dokładamy sporą łyżkę bawarskiej musztardy.
Kaszanka z konfiturą
Składniki:
3 dobre kaszanki
Konfitura z czerwonej cebuli
5 czerwonych cebul
100 ml czerwonego wina
3 łyżki miodu lub brązowego cukru
olej
5 łyżek octu balsamicznego
szczypta chili
majeranek
sól morska
pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż na oleju, na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodaj miód lub cukier , ocet balsamiczny i czerwone wino. Duś jeszcze kilka minut aż płyn odparuje a całość zgęstnieje i stanie się szklista. Do smaku dopraw solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą chili. Kaszankę podziel na grube plastry i opiecz na ruszcie grilla. Podawaj gorące z solidną porcją konfitury cebulowej.
Kiełbasa biała z majerankiem
Składniki:
600 g dobrej białej kiełbasy
2 średnie selery
majeranek
kilka łyżek musztardy dijon
szczypta pieprzu ziołowego
sól
Przygotowanie:
Kiełbasę sparz przez kilka minut we wrzącej wodzie. Osusz. Opiekaj na ruszcie grilla lub obsmaż na patelni na złoty kolor. Selery umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skórki. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Przypraw je solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Połóż na ruszt razem z kiełbasą. Podawaj wszystko z dużą łyżką musztardy Dijon.
Kiełbasa na styl grecki
Składniki:
600 g cienkiej kiełbaski wołowo-jagnięcej
W szerokim rondlu zagotuj wodę i przez kilka minut sparz w niej kiełbasę. Osuszoną, opiekaj na ruszcie grilla na złoto-brązowy kolor. Podawaj z sosem jogurtowo -ziołowym
sos:
500ml gęstego jogurtu naturalnego
1 zielony ogórek
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
szczypta koperku
sól morska
pieprz czarny
Przygotowanie:
Ogórek przekrój na pół, wydrąż. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do jogurtu. Czosnek obierz i rozgnieć z solą. Wymieszaj. Przypraw całość czosnkiem rozgniecionym z solą, pieprzem i koperkiem. Na koniec dodaj oliwę. Odstaw na pół godziny aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN