Kiełbaska z grilla!

Dziś klasyka: kiełbasa z grilla! Rafał, Grzegorz i Filip przygotowali m.in.: bratwursty, majerankowy szaszłyk i kaszankę z konfiturą! Brzmi nieźle? Przetestujcie nasze przepisy i dajcie znać jak wyszło! :)

Majerankowy szaszłyk

Składniki:

500g dobrej kiełbasy

200 g boczku wędzonego

kilka średnich pieczarek

2-3 czerwone cebule

3-4 łyżki oleju

patyczki do szaszłyków

1 łyżeczka majeranku

musztarda węgierska

Przygotowanie

Rozetrzyj w palcach majeranek i dodaj go do oleju. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do oleju i odstaw na 15 minut. Kiełbasę pokrój w grube plastry, boczek w grubą kostkę. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie: kiełbasę, boczek, cebulę i pieczarki. Układaj na ruszcie grilla i opiekaj przez 15-20minut co jakiś czas obracając, żeby szaszłyki się równomiernie upiekły po każdej ze stron. Podawaj z kromką dobrego razowego pieczywa i sporą łyżką ostrej węgierskiej musztardy.

Patyczki do szaszłyków namocz na kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się paliły w czasie grillowania

Bratwursty

Składniki:

600 g cienkich bratwurstów

kilka średnich pieczarek

kilka boczniaków

2 średnie czerwone cebule

3-4 ząbki czosnku

2 duże pomidory malinowe

1 bagietka

pieprz ziołowy

szczypta majeranku

szczypta oregano

kilka łyżek musztardy bawarskiej

sól w młynku

Przygotowanie:

Kiełbaski układamy na ruszcie grilla. Obok bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania kładziemy boczniaki, podzieloną na ćwiartki cebulę i pieczarki oraz przekrojone na połówki pomidory. Warzywa i grzyby przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i oregano. Bagietkę kroimy na kromki i także układamy na ruszt. Po upieczeniu każdy kawałek bułki nacieramy ząbkiem czosnku i delikatnie posypujemy suszonym majerankiem i oregano. Wszystko możemy upiec w tym samym czasie czyli mamy danie prawie "jednogarnkowe". Do każdej porcji bratwurstów dokładamy sporą łyżkę bawarskiej musztardy.

Kaszanka z konfiturą

Składniki:

3 dobre kaszanki

Konfitura z czerwonej cebuli

5 czerwonych cebul

100 ml czerwonego wina

3 łyżki miodu lub brązowego cukru

olej

5 łyżek octu balsamicznego

szczypta chili

majeranek

sól morska

pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż na oleju, na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodaj miód lub cukier , ocet balsamiczny i czerwone wino. Duś jeszcze kilka minut aż płyn odparuje a całość zgęstnieje i stanie się szklista. Do smaku dopraw solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą chili. Kaszankę podziel na grube plastry i opiecz na ruszcie grilla. Podawaj gorące z solidną porcją konfitury cebulowej.

Kiełbasa biała z majerankiem

Składniki:

600 g dobrej białej kiełbasy

2 średnie selery

majeranek

kilka łyżek musztardy dijon

szczypta pieprzu ziołowego

sól

Przygotowanie:

Kiełbasę sparz przez kilka minut we wrzącej wodzie. Osusz. Opiekaj na ruszcie grilla lub obsmaż na patelni na złoty kolor. Selery umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skórki. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Przypraw je solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Połóż na ruszt razem z kiełbasą. Podawaj wszystko z dużą łyżką musztardy Dijon.

Kiełbasa na styl grecki

Składniki:

600 g cienkiej kiełbaski wołowo-jagnięcej

W szerokim rondlu zagotuj wodę i przez kilka minut sparz w niej kiełbasę. Osuszoną, opiekaj na ruszcie grilla na złoto-brązowy kolor. Podawaj z sosem jogurtowo -ziołowym

sos:

500ml gęstego jogurtu naturalnego

1 zielony ogórek

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki dobrej oliwy

szczypta koperku

sól morska

pieprz czarny

Przygotowanie:

Ogórek przekrój na pół, wydrąż. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do jogurtu. Czosnek obierz i rozgnieć z solą. Wymieszaj. Przypraw całość czosnkiem rozgniecionym z solą, pieprzem i koperkiem. Na koniec dodaj oliwę. Odstaw na pół godziny aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!