Warzywa marynowane ze świeżymi ziołami i szynką parmeńską
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
1 pomidor
1 czosnek
0,5 l oliwa z oliwek
0,5 l ocet balsamiczny
100 g szynka parmeńska
100 g parmezan
tymianek
rozmaryn świeże
250 g roszponki
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w centymetrowe plastry, czosnek kroimy w pióra, dodajemy sól, pieprz, oliwę, ocet. Warzywa wrzucamy na patelnię na ok. 1-1,5 min. Potem przekładamy na blachę i wkładamy na ok. 5 min. do pieca nagrzanego do 180 st. C. Po pieczeniu warzywa muszą trochę poleżeć. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, Szynkę kroimy w cienkie plastry i lekko suszymy w piecu (ok. 2-3 min. w niskiej temperaturze). Parmezan kroimy w cienkie płatki. Na talerzu układamy warzywa w wachlarz, na środku układamy bukiet sałat, polewamy marynatą powstałą po pieczeniu, a na sałacie ser i szynkę. Danie idealne jako zimna przekąska lub dodatek do ryb i mięsa z grilla. Bez szynki to doskonałe danie wegetariańskie.
Pierś z kaczki z brzoskwinią
Składniki:
4 brzoskwinie
2 piersi z kaczki
0,5 l ocet cydrowy
świeży tymianek
mały słoik miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pierś przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry, bez tłuszczu, na dużym ogniu. Skóra powinna mieć ładny, rumiany kolor, obracamy po kilku minutach i smażymy z drugiej strony (ok. 2-3 min. z każdej strony). Potem wkładamy na ok. 8 min. do pieca nagrzanego do 180 st. C, po wyjęciu przykrywamy folią aluminiową na ok. 5-10 min. dla utrzymania temperatury. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, smażymy na tej samej patelni co kaczka i na pozostałym po niej tłuszczu, smażymy lekko, na małym ogniu, żeby miały ładny kolor. Do brzoskwiń dodajemy miód, tymianek, 1-2 łyżeczki octu cydrowego. Powstanie lekki sos. Przed wydaniem kaczkę wkładamy do pieca, żeby podgrzać, potem kroimy na 3-4 części i polewamy sosem z brzoskwiniami.
Delikatny krem mascarpone z jeżynami
Składniki:
0,5 kg jeżyn
200 ml śmietany 36%
200 g mascarpone
200 g cukru
1 cytryna
100 g migdałów (płatki)
kruszonka (biorę swoją)
Przygotowanie:
Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone i mieszamy. Połowę jeżyn (250 g) gotujemy w wodzie z odrobiną cukru, Gdy się lekko podgotują, przecieramy przez sito, powstanie coulis. Dodajemy trochę cytryny, żeby coulis było lekko kwaśne. Mieszamy kruszonkę z płatkami migdałów. Do szklanych pucharków nakładamy następujące warstwy: coulis z jeżyn, kruszonkę z migdałami, mascarpone, owoce jeżyn, mascarpone, kruszonkę z migdałami i coulis.
Zupa z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą
Składniki:
6 brzoskwiń
400 g jeżyn
200 g cukru
świeża mięta
cytryna
sorbet miętowy
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Robimy syrop. Jeżyny grubo kroimy, wrzucamy do syropu, dodajemy miętę i sok z 1/2 cytryny. Dalej gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aby powstała lekka zawiesina. Brzoskwinie parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skóry i kroimy w ósemki, Do szklanej salaterki nalewamy naszą zupę, na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń i całość wkładamy do lodówki. Osobno możemy podać bitą śmietanę, albo gałkę sorbetu miętowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN