Pikantne warzywa jesienne z soczewicą i curry
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 cukinie
8 pieczarek
3 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 litra bulionu warzywnego Kucharek
100 ml białego wina
100 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
1 pęczek świeżej kolendry
3 łyżeczki curry Prymat
100 g jogurtu bałkańskiego
Sól, grubo mielony pieprz indyjski, chili, pieprz cayenne, imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w grube plastry. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz ziemniaki i dusić przez 10 minut. Na patelni podsmażyć paprykę, pieczarki i cukinię, dodać ziemniaki i marchewkę, a następnie soczewicę, curry, wino i bulion. Całość gotować, aż składniki będą miękkie, a sos zacznie gęstnieć. Tak przygotowane danie doprawić do smaku i podawać z jogurtem, świeżo siekaną kolendrą oraz pieczywem pita.
Kurczak smażony z borowikami i mango
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżka marynowanego imbiru
1 czerwona cebula
1 mango
1 pęczek dymki
8 borowików
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
100 g kiełków słonecznika, soi i rzodkiewki
Sól, grubo mielony pieprz indyjski, słodka papryka węgierska
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawą do drobiu i posiekanym marynowanym imbirem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa, borowiki, mango, czosnek i posiekany imbir. Warzywa i grzyby zdjąć z patelni i podsmażyć na niej mięso. Po około 5 minutach ponownie dodać warzywa i grzyby, całość skropić sosem sojowym i chili, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane dania doprawić do smaku, połączyć z kiełkami, posypać ziarnami sezamu i podawać z białym długoziarnistym ryżem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN