Przepisy kulinarne

Sos beszamelowy – skąd pochodzi i jak go przygotować?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
EyeEmKenneth Shelton / EyeEm/Getty Images

Beszamel to składnik wielu popularnych potraw. Przepis jest prosty i sos może przygotować praktycznie każdy. Jak się robi sos beszamelowy i co warto o nim wiedzieć?

Sos beszamelowy do lasagne, zapiekanki, a może wegański? Jak przyrządzić jego podstawową wersję i z czym najlepiej go podawać? Jaka jest historia sosu beszamelowego i kto go przygotował po raz pierwszy?

Sos beszamelowy – trochę historii

Sos beszamelowy pochodzi z Francji. Za przygotowanie jego unikatowej receptury odpowiada Louis de Bechamel, który był ważnym urzędnikiem na dworze Ludwika XIV. Od jego nazwiska sos wziął swoją nazwę. Przepis na beszamel jest pozornie prosty, ale warto wiedzieć, że na opracowanie jego proporcji Louis de Bechamel poświęcił kilkanaście lat. Właśnie w jego prostocie tkwi sekret smaku.

Do czego podajemy sos beszamelowy?

Do czego podaje się sos beszamelowy? Otóż jest on dobrym dodatkiem np. do słynnych lasagne. Oprócz tego sprawdzi się jako sos do białego mięsa oraz warzyw i zapiekanek. Warto wiedzieć, że beszamel można urozmaicić różnymi dodatkami czy przyprawami . Świetnie smakuje na przykład sos beszamelowy z czosnkiem czy z serem. Może on być także bazą do innych sosów, na przykład do sosu Mornay , który podkreśla smak dań z baraniny, ryb, drobiu czy cielęciny.

Podstawowy przepis na sos beszamelowy

Przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj każdy ma pod ręką w swojej kuchni.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 25 gramów masła;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

1. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, powinno jej być około ⅓ łyżeczki.

2. W rondelku roztop masło.

3. Powoli wsypuj mąkę, szybko mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa.

4. Następnie zacznij wlewać mleko, równie energicznie mieszając.

5. Zadbaj o to, by w sosie nie powstały grudki.

6. Zagotuj sos.

7. Dodaj sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.

8. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Sos beszamelowy bez mleka – przepis

Ta wersja sosu spodoba się osobom na diecie bez laktozy. Jest równie prosty, co przepis podstawowy, jednak mogą go spożywać osoby, które nie powinny spożywać mleka krowiego. Oto sos beszamelowy bez masła i mleka .

Składniki (na ½ litra sosu):

  • ½ litra mleka sojowego bez dodatku soli i cukru;
  • 60 gramów masła roślinnego;
  • 40 gramów mąki pszennej;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

1. Do małego rondelka włóż masło roślinne.

2. Podgrzewaj do momentu, aż się roztopi.

3. Powoli dodawaj mąkę, energicznie mieszając zawartość rondelka.

4. Następnie wlewaj powoli mleko, ciągle mieszając.

5. W sosie nie powinno być grudek.

6. Zagotuj sos.

7. Trzymaj na ogniu przez około 2–3 minuty.

8. W międzyczasie dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Sos beszamelowy dla alergików – bez laktozy i bez glutenu

Sos beszamelowy bez mleka, masła i glutenu? Czy to możliwe? Tak, taki sos to zdrowsza wersja dla osób, które muszą bardziej niż pozostali zadbać o swoje zdrowie.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 2 szklanki mleka roślinnego bez dodatków;
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej;
  • 4 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

1. W małym garnku umieść olej kokosowy.

2. Podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści.

3. Dodaj mąkę, mieszając, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i pamiętając, że mąka nie może się przypalić.

4. Następnie wlewaj powoli mleko, również mieszając, najlepiej przy użyciu trzepaczki.

5. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy.

Beszamelowy sos czosnkowy

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie sosu beszamelowego z czosnkiem , który doda aromatu i podkreśli smak każdej potrawy, do której zostanie dodany.

Składniki (na ½ litra sosu):

  • 2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki masła;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 1 szczypta soli;
  • 1 szczypta pieprzu;
  • 6 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

1. Przeciśnij czosnek przez praskę, miej go w pobliżu kuchenki.

2. Masło rozpuść w garnku.

3. Dodawaj mąkę, szybko mieszając i nie dopuszczając, by mąka zbrązowiała.

4. Powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając.

5. Pamiętaj, by nie dopuścić do powstania grudek w sosie.

6. Dodaj sól oraz pieprz i gałkę muszkatołową.

7. Dodaj czosnek i zagotuj.

8. Trzymaj na ogniu przez 2–3 minuty.

9. Taki sos możesz podać na przykład z warzywami, które zostaną w nim zapieczone.

Sos Monray

Ten sos przygotowuje się na bazie sosu beszamelowego. Oprócz składników na beszamel można w nim znaleźć także ser oraz śmietanę. Jest to zatem wersja nieco bardziej kaloryczna.

Składniki (na 300 mililitrów sosu):

  • 1 szklanka sosu beszamel,
  • 100 g śmietany 18%,
  • ½ szklanki startego sera cheddar,
  • 3 łyżki startego parmezanu.

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos beszamelowy.

2. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, starty ser cheddar oraz parmezan.

3. Mieszaj energicznie przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz gęsty krem.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Zdrowe domowe sosy i dressing

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

Pozostałe wiadomości