Materiał promocyjny

Gołąbki, zraziki i ciastka

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej "Mikołaj" Polan i Ewa Gawryluk z córką Marysią przygotowali dziś dla Państwa: makaron ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym, gołąbki z wieprzowiną kaszą i jabłkami i ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi! Smacznego!

Makaron pełne ziarno spaghetti ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym

Składniki: 

400 g makaronu pełne ziarno spaghetti

500 g mielonej cielęciny

2 mozzarelle w zalewie

250 g sera mascarpone

2 bułki pszenne

1 jajko

40 g masła

olej do smażenia

sól

pieprz

koperek

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w letnie wodzie i odcisnąć. Wymieszać z jajkiem, dokładnie, dodać mięso mielone, posolić, dodać pieprz czarny. Dokładnie wszystko wyrobić i uformować kulki. Na patelni podgrzać masło z olejem i obsmażyć z każdej strony zraziki na złoty kolor. Usmażone zraziki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na patelnię wlać troszkę wody, zebrać smaki ze smażenia i zalać tym zraziki. Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. W rondlu zagotować bulion, dodać serek mascarpone. Do sosu dodać zraziki. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron dodać do sosu z pulpecikami, jeszcze dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, kilka razy zamieszać i podawać. Posypać koperkiem.

Gołąbki z wieprzowiną kaszą i jabłkami

Składniki: 

500 g białej surowej kiełbasy

1 włoska kapusta

1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej

4 jabłka szara reneta

2 cebule

1 włoszczyzna

4 łyżki chrzanu śmietankowego

Majeranek

Sól

Pieprz

Liść laurowy

Kminek mielony

Przygotowanie:

kapustę sparzyć w gorącej wodzie, rozdzielić na pojedyncze liście. Kiełbasę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać, warzywa z bulionu pokrojone w drobną kostkę, surową kaszę i chwilę przesmażyć. Podlewać gorącym bulionem powoli, do momentu aż kasza przyjmie odpowiednią jego ilość i będzie miękka. 3-4 łyżki kaszy wymieszać z kiełbasą, doprawić czarnym pieprzem, majerankiem i kminkiem. Liście kapusty smarować chrzanem, kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jabłkami, podlać pozostałym bulionem i dusić około 40 minut. Gołąbki podawać na pozostałej kaszy z cząstkami jabłek.

Ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi

Składniki: 

250 g płatków kukurydzianych

3 łyżki kajmaku z puszki

120 g masła

2 łyżki kakao

1 łyżka miodu

100 g orzechów włoskich

50 g rodzynek

50 g żurawiny

200 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, dodać kajmak. Wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na pergamin, obciążyć z góry np. deską do krojenia i wstawić do lodówki. Kroić po zastygnięciu. Wierzch polać czekoladą.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości