Makaron pełne ziarno spaghetti ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym
Składniki:
400 g makaronu pełne ziarno spaghetti
500 g mielonej cielęciny
2 mozzarelle w zalewie
250 g sera mascarpone
2 bułki pszenne
1 jajko
40 g masła
olej do smażenia
sól
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w letnie wodzie i odcisnąć. Wymieszać z jajkiem, dokładnie, dodać mięso mielone, posolić, dodać pieprz czarny. Dokładnie wszystko wyrobić i uformować kulki. Na patelni podgrzać masło z olejem i obsmażyć z każdej strony zraziki na złoty kolor. Usmażone zraziki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na patelnię wlać troszkę wody, zebrać smaki ze smażenia i zalać tym zraziki. Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. W rondlu zagotować bulion, dodać serek mascarpone. Do sosu dodać zraziki. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron dodać do sosu z pulpecikami, jeszcze dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, kilka razy zamieszać i podawać. Posypać koperkiem.
Gołąbki z wieprzowiną kaszą i jabłkami
Składniki:
500 g białej surowej kiełbasy
1 włoska kapusta
1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej
4 jabłka szara reneta
2 cebule
1 włoszczyzna
4 łyżki chrzanu śmietankowego
Majeranek
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Kminek mielony
Przygotowanie:
kapustę sparzyć w gorącej wodzie, rozdzielić na pojedyncze liście. Kiełbasę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem. Na patelni przesmażyć cebulę, dodać, warzywa z bulionu pokrojone w drobną kostkę, surową kaszę i chwilę przesmażyć. Podlewać gorącym bulionem powoli, do momentu aż kasza przyjmie odpowiednią jego ilość i będzie miękka. 3-4 łyżki kaszy wymieszać z kiełbasą, doprawić czarnym pieprzem, majerankiem i kminkiem. Liście kapusty smarować chrzanem, kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jabłkami, podlać pozostałym bulionem i dusić około 40 minut. Gołąbki podawać na pozostałej kaszy z cząstkami jabłek.
Ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
250 g płatków kukurydzianych
3 łyżki kajmaku z puszki
120 g masła
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
200 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, dodać kajmak. Wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na pergamin, obciążyć z góry np. deską do krojenia i wstawić do lodówki. Kroić po zastygnięciu. Wierzch polać czekoladą.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN