Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Rurki z kremem
Składniki:
Mąka pszenna 500g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
Mleko ok. 500ml
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” i dodajemy mleko, dajemy go tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy troszkę masła i łyżką wylewamy ciasto tak jak na naleśniki. Smażymy placki cienkie z dwóch stron i od razu nawijamy na patyk drewniany lub np. makaron cannelloni. Rurki wypełniamy kremem, ale zanim to uczynimy musimy przygotować krem.
Składniki (krem):
Ser ricotta 500g
Śmietana kremówka 500g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 200g
Maliny
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Puszystą śmietanę łączymy z ricottą i na koniec dodajemy maliny.
Gofry jak nad Bałtykiem
Składniki:
Mleko 750ml
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką”Cukier Królewski” 250g
Mąka pszenna 750g
Masło 200g
Jajka 12 szt.
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.
Masa toffi do gofrów
Składniki:
Śmietana 400g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 500g
Masło 100g
Bita śmietana 500g
Maliny, borówki, wiśnie, orzechy włoskie
Przygotowanie:
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i śmietanę. Gotowe. Sosem polewamy chrupiące gofry, dekorujemy śmietaną, owocami świeżymi.
Ciasto wiśniowe na plażę
Składniki:
Mąka 400g
Masło 200g
Żółtka 4 szt.
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Mak 50g
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy, wykładamy dno tortownicy i wypiekamy na złoty kolor.
Składniki:
Wiśnie 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 300g
Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji
Mąka ziemniaczana 120g
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy z pestek i mieszamy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy pozostałym ciastem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewskim”. Pieczemy około 40 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN