Materiał promocyjny

Edyta Herbuś w kuchni Roberta Sowy

Edyta Herbuś od niedawna jest wegetarianką. Mniej więcej rok temu podjęła decyzje o rezygnacji z jedzenia mięsa. Dziś w Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy przygotowała dla nas kilka ciekawych, bezmięsnych propozycji.

Zupa krem grzybowa z sandaczem i oliwą truflową

Składniki dla 4 osób:

500 g pokrojonych na małe kawałki mrożonych borowików

1,5 l bulionu jarzynowego

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka masła

1 pokrojona w drobną kostkę cebula

2 łyżki świeżo siekanego koperku

200 ml śmietany kremówki

Oliwa z oliwek aromatyzowana truflami

100 g grzybowego lub pieczarkowego serka topionego

100 ml białego wytrawnego wina

200 g pokrojonego w kostkę filetu z sandacza bez skóry

Do smaku: sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, gałka muszkatołowa Prymat

Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć. W garnku z grubym dnem, na małym ogniu rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Na wolnym ogniu przez ok. 10 minut podsmażać cebulę i grzyby, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać serek topiony, wlać białe wino i bulion. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut.

Zupę zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Następnie dodać sandacza i zagotować. Przed podaniem aromatyczny krem z borowików z sandaczem posypać świeżo siekanym koperkiem.

Świąteczny halibut z glazurowanymi gruszkami w miodzie i śliwowicy

Składniki dla 4 osób:

4 filety z halibuta bez skóry (każdy o wadze 160 g)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

Szczypta kardamonu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 kostki masła

4 duże, obrane gruszki pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny

3 łyżki miodu pszczelego

50 ml śliwowicy

2 gałązki świeżego rozmarynu

Sok z cytryny

Do smaku: pikantna czerwona papryka, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Sposób przygotowania:

Halibuta natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin.

Gruszki podsmażyć na maśle połączonym z oliwą, dodać rozmaryn, śliwowicę i miód. Owoce krótko dusić, aby się nie rozpadły, doprawić do smaku.

Zamarynowaną rybę ułożyć na blasze i 20 minut w temperaturze 180oC. Halibuta ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości