Materiał promocyjny

Do lasu na grzyby!

Mistrz Andrzej Polan wrócił z wycieczki do lasu, z której przyniósł kurki, podgrzybki i borowiki, a z nich w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował m.in. chrupiący placek ziemniaczany ze szpinakiem i kurkami. Dlaczego nie powinniśmy myć długo grzybów? O tym nasz kucharz, dla którego najważniejsze, by w kuchni dobrze się bawić, a dopiero później dobrze zjeść.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Chrupiący placek ziemniaczany, szpinak i kurki

Składniki:

500 g ziemniaków

1 ząbek czosnku

przyprawa do potraw

tymianek

olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy a następnie kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Plastry ziemniaków kroimy na cienkie paski. Takie śmieszne ziemniaki łączymy z przyprawą do potraw, świeżym tymiankiem, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Na patelni smażymy małe placki z każdej strony na złoty kolor.

500 g kurek

cebula

100 ml wina białego

100 g masła

przyprawa do potraw

Przygotowawnie:

Na patelni z rozgrzanym masłem przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy kurki, chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy wino białe, chwilę odparowujemy. Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw.

1 opakowanie szpinaku

koperek suszony

40 ml oliwy

Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Szpinak, natkę oraz koperek łączymy razem, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Usmażone placki przekładamy szpinakiem, polewamy kurkami i smacznego!

Racuch, polędwica i podgrzybki

Składniki:

500 g mąki

300 ml mleka

40 g drożdży

2 jajka

Szczypta cukru

Przyprawa do potraw

Rozmaryn świeży

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem, dodajemy szczyptę cukru, jajka, mąkę, przesianą przez sitko przyprawę do potraw Kucharek i posiekany bardzo drobno rozmaryn. Wszystko razem mieszamy, ciasto powinno uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Takie zrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

1 polędwica wieprzowa

przyprawa do potraw

oliwa

Przygotowanie:

Polędwicę pozbywamy białych włókien zewnętrznych. Oliwę łączymy z przyprawą uniwersalną do potraw i obtaczamy w nim pokrojoną w plastry polędwicę. Odstawiamy.

400 g podgrzybków

1 cebula

olej słonecznikowy

tymianek

przyprawa do potraw

150 ml śmietany 30%

100 g oscypka

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w drobną kostkę podgrzybki. Wszystko razem dusimy, dodajemy na koniec śmietanę, przyprawę do potraw, tymianek świeży. Na patelni smażymy małe racuchy, na każdym kładziemy plaster usmażonej polędwicy wieprzowej, łyżkę grzybów w śmietanie i posypujemy na koniec oscypkiem.

Indyk napakowany z borowikami i ryżem

Składniki:

1 pierś z indyka

5 borowików

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

200 g mięsa wieprzowego

100 g sera parmezan

natka pietruszki

przyprawa do potraw

100 g masła

rosół z kur

Przygotowanie:

Na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy borowiki pokrojone w kostkę, chwilę smażymy i dodajemy bułkę tartą. Mięso mielone łączymy z przesmażonymi dodatkami z patelni, dodajemy tarty parmezan, natkę pietruszki, doprawiamy przyprawą do potraw. Pierś indyka nacinamy w środku, tworząc kieszeń, wypełniamy ją powstałym farszem. Spinamy wykałaczkami, wstawiamy na patelnię i obsmażamy. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. Ryż przesmażamy na suchej patelni i podlewamy rosołem z kury w stosunku 1:2. Odstawiamy na mały ogień, by ryż wchłonął cały płyn. Indyka podajemy z ryżem. Polewamy sosem powstałym z pieczenia mięsa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości