Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Chrupiący placek ziemniaczany, szpinak i kurki
Składniki:
500 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
przyprawa do potraw
tymianek
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy a następnie kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Plastry ziemniaków kroimy na cienkie paski. Takie śmieszne ziemniaki łączymy z przyprawą do potraw, świeżym tymiankiem, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Na patelni smażymy małe placki z każdej strony na złoty kolor.
500 g kurek
cebula
100 ml wina białego
100 g masła
przyprawa do potraw
Przygotowawnie:
Na patelni z rozgrzanym masłem przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy kurki, chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy wino białe, chwilę odparowujemy. Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw.
1 opakowanie szpinaku
koperek suszony
40 ml oliwy
Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Szpinak, natkę oraz koperek łączymy razem, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Usmażone placki przekładamy szpinakiem, polewamy kurkami i smacznego!
Racuch, polędwica i podgrzybki
Składniki:
500 g mąki
300 ml mleka
40 g drożdży
2 jajka
Szczypta cukru
Przyprawa do potraw
Rozmaryn świeży
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem, dodajemy szczyptę cukru, jajka, mąkę, przesianą przez sitko przyprawę do potraw Kucharek i posiekany bardzo drobno rozmaryn. Wszystko razem mieszamy, ciasto powinno uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Takie zrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
1 polędwica wieprzowa
przyprawa do potraw
oliwa
Przygotowanie:
Polędwicę pozbywamy białych włókien zewnętrznych. Oliwę łączymy z przyprawą uniwersalną do potraw i obtaczamy w nim pokrojoną w plastry polędwicę. Odstawiamy.
400 g podgrzybków
1 cebula
olej słonecznikowy
tymianek
przyprawa do potraw
150 ml śmietany 30%
100 g oscypka
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w drobną kostkę podgrzybki. Wszystko razem dusimy, dodajemy na koniec śmietanę, przyprawę do potraw, tymianek świeży. Na patelni smażymy małe racuchy, na każdym kładziemy plaster usmażonej polędwicy wieprzowej, łyżkę grzybów w śmietanie i posypujemy na koniec oscypkiem.
Indyk napakowany z borowikami i ryżem
Składniki:
1 pierś z indyka
5 borowików
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
200 g mięsa wieprzowego
100 g sera parmezan
natka pietruszki
przyprawa do potraw
100 g masła
rosół z kur
Przygotowanie:
Na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy borowiki pokrojone w kostkę, chwilę smażymy i dodajemy bułkę tartą. Mięso mielone łączymy z przesmażonymi dodatkami z patelni, dodajemy tarty parmezan, natkę pietruszki, doprawiamy przyprawą do potraw. Pierś indyka nacinamy w środku, tworząc kieszeń, wypełniamy ją powstałym farszem. Spinamy wykałaczkami, wstawiamy na patelnię i obsmażamy. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. Ryż przesmażamy na suchej patelni i podlewamy rosołem z kury w stosunku 1:2. Odstawiamy na mały ogień, by ryż wchłonął cały płyn. Indyka podajemy z ryżem. Polewamy sosem powstałym z pieczenia mięsa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN