Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Rozmarynowe spaghetti z sosem carbonara
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego spaghetti rozmarynowego
4plastry tradycyjnie wędzonego boczku
2 żółtka z jajek od wolno biegającej kury
30 g świeżo utartego parmezanu
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Odkroić skórkę z boczku, pokroić w kostkę, smażyć na średnim ogniu na chrupko. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać żółtka z parmezanem, bekonem i ugotowanym makaronem. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Czekoladowe fusilli z sosem z serem gorgonzola
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego fusilli czekoladowego
100 g sera gorgonzola
ząbek czosnku
50 ml śmietany
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżka masła
łyżeczka brązowego cukru
dwie łyżki orzechów włoskich
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Orzechy przesmażyć z cukrem na maśle. Odstawić. Smażyć czosnek na oliwie, dodać śmietanę i ser. Makaron gotować ok. 2 min w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać makaron z sosem i posypać orzechami.
Składniki:
2 porcje
250 g świeżego tagliatelle z atramentem kałamarnicy
10 szt obranych, surowych krewetek z ogonami
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Smażyć krewetki na oliwie, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Dolać połowę wina i masło. Wyjąć krewetki, i czosnek. Makaron wymieszać z sosem , przełożyć na talerze z krewetkami.
Składniki:
2 porcje
250 g świeży, razowego casarecce
2 łyżki orzeszków pistacjowych
2 łyżki świeżo tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżeczka masła
ząbek czosnku
dwa duże plastry wędzonego łososia
Przygotowanie:
Zrobić pesto miksując oliwę, orzeszki, parmezan, natkę, czosnek i sól. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Na patelni stopić masło, dodać Pesto i delikatnie podgrzać. Wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerze i przybrać łososiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN