Czarne tagliatelle z krewetkami. Pyszne makarony!

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Moraś, założyciel firmy produkującej makarony, przygotował, z pomocą żony, smaczne rozmarynowe spaghetti z sosem carbonara, czekoladowe fusilli z sosem z serem gorgonzola, czarne tagliatelle z krewetkami i razowy makaron casarecce z pesto pistacjowym i wędzonym łososiemo. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie www!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Rozmarynowe spaghetti z sosem carbonara

Składniki:

2 porcje

250 g świeżego spaghetti rozmarynowego

4plastry tradycyjnie wędzonego boczku

2 żółtka z jajek od wolno biegającej kury

30 g świeżo utartego parmezanu

sól

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Odkroić skórkę z boczku, pokroić w kostkę, smażyć na średnim ogniu na chrupko. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać żółtka z parmezanem, bekonem i ugotowanym makaronem. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Czekoladowe fusilli z sosem z serem gorgonzola

Składniki:

2 porcje

250 g świeżego fusilli czekoladowego

100 g sera gorgonzola

ząbek czosnku

50 ml śmietany

łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

łyżka masła

łyżeczka brązowego cukru

dwie łyżki orzechów włoskich

sól

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Orzechy przesmażyć z cukrem na maśle. Odstawić. Smażyć czosnek na oliwie, dodać śmietanę i ser. Makaron gotować ok. 2 min w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać makaron z sosem i posypać orzechami.

Składniki:

2 porcje

250 g świeżego tagliatelle z atramentem kałamarnicy

10 szt obranych, surowych krewetek z ogonami

łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

łyżka masła

ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

kieliszek białego wytrawnego wina

sól

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Smażyć krewetki na oliwie, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Dolać połowę wina i masło. Wyjąć krewetki, i czosnek. Makaron wymieszać z sosem , przełożyć na talerze z krewetkami.

Składniki:

2 porcje

250 g świeży, razowego casarecce

2 łyżki orzeszków pistacjowych

2 łyżki świeżo tartego parmezanu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

łyżeczka masła

ząbek czosnku

dwa duże plastry wędzonego łososia

Przygotowanie:

Zrobić pesto miksując oliwę, orzeszki, parmezan, natkę, czosnek i sól. Makaron gotować ok. 3 min w dużej ilości osolonej wody. Na patelni stopić masło, dodać Pesto i delikatnie podgrzać. Wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerze i przybrać łososiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!