Przepisy Dominiki Wójciak
Owsianka April Bloomfield z miso
Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki kaszy owsianej (łamanych ziaren owsa)
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki mleka
1 łyżka jasnej pasty miso
3 łyżki białego maku
3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Obydwa rodzaje płatków zlej wodą i mlekiem, dodaj mak i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj miso i zamieszaj, aby dokładnie rozpuściło się w owsiance, następnie dopraw ją syropem klonowym według upodobań. Podawaj gorące, dolewając trochę mleka, gdyby owsianka była zbyt gęsta.
Carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą
Składniki:
5 buraków
sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
3 gałązki tymianku
4 łyżki kremu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
200 g bryndzy
4 garście rukoli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki dukkah (przepis poniżej)
Domowe dukkah:
1/2 szklanki orzechów laskowych ze skórką
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżki nasion kolendry
1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym pieprzem)
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzechy wstaw na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź, a następnie zetrzyj skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Nie musisz zdejmować skórki bardzo dokładnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i sezam. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy, praż je, aż zaczną pachnieć i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna sezamu, przyprawy i sól wymieszaj.
Buraki umyj i nieobrane owiń folią aluminiową i piecz 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudź, obierz i pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki. Zalej marynatą przygotowaną z doku i skórki pomarańczy, kremu balsamicznego i oliwy. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, odstaw do zamarynowania na pól godziny.
Plasterki marynowanych buraków rozłóż na talerzu, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, pokruszoną bryndzę i posyp całość aromatycznym dukkah.
Ciasto potrójnie jabłkowe
Składniki:
Ciasto:
1 twarde kwaśne jabłko
3/4 szklanki musu jabłkowego
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilii
szczypta soli
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Cydrowy karmel:
1 l cydru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 st. C. Podłużną formę do pieczenia o długości 1 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie ułóż cienkie plasterki surowego jabłka.
Żeby zrobić karmel zagotuj cydr i gotuj go, aż zredukuje swoją objętość do ok. 1/2 szklanki. Syrop powinien być wtedy dosyć gęsty, wówczas wmieszaj masło i podgrzewaj karmel jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Gotowy karmel znacznie zgęstnieje. Ma on kwaskowy, mocno jabłkowy smak, który świetnie pasuje do słodkich, nie tylko jesiennych wypieków.
Suche składniki wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj mus jabłkowy, olej oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie i powoli wmieszaj suche składniki. Ciasto przelej do przygotowanej formy z jabłkami i piecz 45 min., do momentu kiedy patyczek wbity w cisto będzie całkiem suchy. Ciasto lekko ostudź, a następnie wyjmij z formy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane łyżeczką cydrowego karmelu.
Przepisy Ani Starmach
Szarlotka cynamonowa
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g masła
50 g drobnego cukru
2 żółtka
4 łyżki zimnej wody
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Farsz:
8-10 kwaśnych jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki
rozbełtane jajko do smarowania ciasta
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj w misce z cukrem, cynamonem, rodzynkami, mąką, skórką z cytryny. 1/2 ciasta rozwałkuj, przełóż do formy, przykryj jabłkami, drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą foremki wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je na wierzchu owoców, tak aby niemal całkowicie je zakryć. Piecz przez godzinę w 180 st. C.
Owsianka mocno jabłkowa
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
200 ml tłoczonego soku jabłkowego
1 jabłko
1 banan
garść orzechów
suszona żurawina
1 suszona figa
3 suszone śliwki
2 łyżki miodu
świeży tymianek
100 ml jogurtu naturalnego
szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej sokiem i gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Na patelni skarmelizuj orzechy i jabłko, dodaj bakalie. Owsiankę wymieszaj z przyprawami, dodaj owoce, bakalie, jogurt naturalny i świeży tymianek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN