Ciasto czekoladowo – waniliowe Rafała Brzozowskiego.
Ciasto
Składniki:
2 szklanki mąki
Szklanka cukru
2 żółtka i 1 całe jajko
½ kostki masła roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Całość zagnieść, jeśli się mało klei do dać trochę białka z jajek, ale nie za dużo żeby nie było zbyt kleiste.Zawinąć najlepiej w sreberko i do lodówki. Schłodzić, nie mrozić!
Masa do ciasta
Składniki:
Szklanka cukru
2 żółtko
½ masła roślinnego
Budyń waniliowy
Całość utrzeć a następnie dodać
Ok 6 sztuk serka waniliowego, standardowe małe
Przygotowanie:
Rozsmarować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować najlepiej masłem roślinnym. Wyciągnąć schłodzone ciasto, przeciąć na zasadzie 2/3 do 1/3. Tą większą część pokruszyć na blachę w całości. Następnie na to wlać masę do ciasta i na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika.Temp ok 200 do 210 stopni C. Pieczemy ok 35 min
Ciasto drożdżowe mojej roboty
Składniki:
10 dag drożdży
0,5 litra mleka 2%
Kostka Margaryny lub masła roślinnego
2 szklanki cukru
1kg mąki
Rodzynki średnie rozmiarowo
Przygotowanie:
Rodzynki wsypać do Kubka ok ¾ całości i zalać gorącą wodą. Odstawić na ok 1,5 godziny aż zmiękną. Do garnka wlać 0,5 l mleka i zagotować. W osobnej małej miseczce pokruszyć drożdże i kiedy mleko zaczyna być ciepłe (uwaga nie gorące!! Żeby drożdże się nie sparzyły), takie letnie polać jedną łyżkę na te pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wszystko dokładnie rozmieszać na taką papkę do gładkości. Odstawić i czekać aż drożdże wyrosną, im większe tym lepsze ciasto wyjdzie. ( ok 10-15min). W tym czasie do gorącego mleka wrzucić kostkę margaryny lub masła roślinnego, rozpuścić i rozmieszać. Następnie dodać ok 2 szklanki cukru, rozmieszać.
Odsączyć rodzynki na sitku i wsypać do mleka i margaryny.Następnie dodać 5 żółtek a białko w oddzielnej misce przygotować do ubicia.Jak drożdże wyrosną, wsypujemy to do garnka z mlekiem, margaryną i rodzynkami, mieszamy i na całość wsypujemy 1 kg mąki. Całość mieszamy w garnku. Zacznie się mocno kleić. Wtedy jest gotowe. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, ciężko będzie je uformować więc wcześniej ubijamy białko w miseczce na pianę.Tą pianą smarujemy z góry ciasto ręką i wówczas zacznie się ciasto rozprowadzać bo formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do uwaga zimnego!! Piekarnika, czas pieczenia ok 50 min temp.220 jeżeli mamy piecyk z termo obiegiem temp 190. Ok 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia czy jest gotowe patyczkiem, jeżeli suche to możemy wyłączać. Podawać z ciepłym mlekiem lub herbatą. Smacznego.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN