Bez wątpienia blat to jeden z najważniejszych elementów kuchni. To głównie dzięki niemu pomieszczenie jest funkcjonalne i estetyczne. Ważne jest jednak, by wybrać odpowiedni model. Jak kupić taki, który nie porysuje się, nie odbarwi, a przy tym będzie ładnie wyglądał? W Dzień Dobry TVN podpowiedział to architekt Jonatan Kilczewski.Blaty laminowane
Zrobione są z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Laminat może być matowy, półmatowy, z połyskiem, jednokolorowy lub imitujący inne materiały, np. kamień naturalny (granit, marmur) czy drewno.
- Plusy są takie, że jest to tanie na pewno. Jest to lekkie , możemy położyć na każdą kuchnię, możemy kupić też wszędzie - więc w hipermarkecie budowlanym i w sklepie meblowym. Ale minusem jest to, że np. nie możemy po tym kroić i też nie możemy odstawiać gorących naczyń, bo możemy to zniszczyć - ostrzegał ekspert w Dzień Dobry TVN.
Blaty laminowane są ponadto odporne na tłuszcz, wybarwienia i różnego rodzaju zaplamienia, a czyścić można je zwykłym płynem z wodą.
Blaty drewniane
Występują ich dwa rodzaje - produkowane z drewna litego i klejonego. Choć wydaje się, że pierwsze z nich są lepsze, w blatach kuchennych to się nie sprawdza. Dlaczego?
- Ze względu na to, że lite drewno po pierwsze - może się nam wypaczyć, a po drugie - może się nam rozrosnąć - tłumaczył architekt.
W drugim przypadku drewno nie paczy, nie pęka, jest trwalsze i nie rozsycha się, dlatego jest to coraz bardziej popularny wybór.
Blaty ze spieku
To produkt wykonany z mieszanki piasku kwarcowego, iłów i innych minerałów, bez dodatku żywic. Płyty są niezwykle twarde, więc trudno je zarysować. Wzór jest na nich robiony laserowo, więc można mieć dokładnie ten sam print zarówno na ścianie czy podłodze, jak i blacie.
- Jeżeli nam zależy, żeby kuchnia była idealnie spójna, wtedy możemy taki spiek zastosować. I na tym możemy kroić, możemy odstawiać gorące naczynia - nic się z tym nam nie stanie - zapewniał Jonatan Kilczewski.
Blaty z konglomeratu
Wykonane w 95-97 proc. z mielonego kamienia i w 3-5 proc. ze spoiwa (żywicy epoksydowej) konglomeraty kamienne posiadają bardzo dużą wytrzymałość na ściskanie, ścieranie i małą nasiąkliwość. Dzięki temu stanowią doskonały materiał na blaty, zarówno kuchenne, jak i łazienkowe.
- To jest naprawdę bardzo funkcjonalne, ale też bardzo dobre rozwiązanie. (...) Jeżeli coś się uszkodzi, możemy bez problemu zetrzeć papierem ściernym, wypolerować i ten blat jest praktycznie dożywotni - zdradził ekspert.
Blaty z naturalnego kamienia
Dwa najpopularniejsze materiały to granit i marmur . Pierwszy z nich do kuchni nadaje się idealnie - jest odporny na uderzenia, wodę, wysokie temperatury oraz środki chemiczne.
- Bardzo fajny, twardy materiał, ale też odporny na różnego rodzaju zabrudzenia - dodał architekt.
Marmur natomiast jest bardziej podatny na przebarwienia, dlatego należy go zaimpregnować odpowiednimi preparatami i stale o niego dbać. W niewielkim stopniu może również nasiąkać.
Zobacz też:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Autor: Sabina Zięba
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"