Mleko. Polskie białe złoto. Dlaczego warto jeść nabiał?

Źródło białka i wapnia. Nabiał jest nieocenionym produktem w naszej diecie, ale trzeba go jeść z umiarem. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo w Łukcie, gdzie produkuje się nabiał bez syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników i środków konserwujących. Nasz kulinarny podróżnik spróbował też oryginalnych potraw bazujących na nabiale. Zobaczcie to!

Dlaczego warto jeść nabiał?

>>>Zobacz też: Rey w krainie kozich serów.

Nabiałem nazywamy produkty pochodzenia mlecznego, a więc sery, twarogi, jogurty, kefiry, śmietany, maślanki, a także jajka.

Produkty mleczne to źródło cennego białka, witaminy B2, B 12, D. W nabiale znajdują się tez sole mineralne takie jak: fosfor, siarka, magnez, chlor, jod i wapń, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Dlatego nabiał szczególnie zaleca się dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku po 50. Roku życia. W tym wieku kości są narażone na większą łamliwość. Ciekawostką jest również fakt, że produkty mleczne zawierają stosunkowo niską zawartość tłuszczów. Jest co cenna informacja dla osób dbających o linię.

Co więcej produkty mleczne, a w szczególności jogurty naturalne, kefiry czy maślanki to źródło żywych kultur baterii probiotycznych, które są niezbędne do prawidłowej perystaltyki jelit. Sprawnie funkcjonująca flora jelitowa odpowiada za odporność całego organizmu. Im nasz układ immunologiczny jest silniejszy, tym rzadziej się przeziębiamy.

Nabiał bez laktozy

W dzisiejszych czasach nietolerancja laktozy, a więc cukru zawartego w mleku jest powszechną alergią pokarmową. Objawia się ona wzdęciami, problemami gastrycznymi oraz zatrzymywaniem się wody w organizmie. O alergii na laktozę możemy mówić wówczas, kiedy organizm nie produkuje wystarczającej ilości enzymu trawiącego laktozę – laktazy. Dla osób borykających się z nietolerancją laktozy producenci proponują nabiał bez laktozy.

Nabiał w piramidzie żywieniowej

Pierwszą piramidę żywieniową w 1916 roku stworzyli Amerykanie. Światowa Organizacja Zdrowia co kilka lat na podstawie nieprzerwanych badań dotyczących sposobu odżywiania, uaktualnia żywieniowe zalecenia.

W Polsce zasady zdrowego żywienia opracowuje Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w graficzny i bardzo przystępny sposób przedstawia proporcje niezbędnych produktów spożywczych w codziennej diecie.

Im grupa produktów zajmuje w piramidzie wyższe piętro, tym mniejsza powinna być częstość i ilość jego spożywania. Instytut Żywności i Żywienia w swojej piramidzie uwzględnił również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ruch.

W najnowszej piramidzie z 2018 nabiał z czwartego miejsca wskoczył na trzecią pozycję. Spożywanie nabiału według Instytut Żywności i Żywienia jest niezbędne, choć w ograniczonej ilości. Zaleca się pić maksymalnie dwie szklanki mleka, kefiru lub jogurtu naturalnego dziennie.

Rey w mlecznej krainie

Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo, gdzie produkuje się produkty bez syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników i środków konserwujących. Stanisław Lewandowski oprowadził go po swoim gospodarstwie rolnym. Pan Stanisław jest właścicielem 100 krów. Rey zwiedził również lokalną mleczarnię, w której produkuje się ekologiczne, certyfikowane produkty takie jak twaróg, masło, śmietanę, sery dojrzewające. Mikołaj spróbował również oryginalnych potraw bazujących na nabiale.

Zobacz też:

Kozi ser. Samo zdrowie.

Rozgrzewająca kuchnia Reya. Rozpływające sery.

Śledź, ser kozi i wątróbka na niedobór witaminy D.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości