tanie podróżowanie

    tanie podróżowanie

    Dawid Fazowski podróżuje po świecie za niewielkie pieniądze. Jakiś czas temu gościliśmy go w Dzień Dobry TVN. Wtedy opowiedział o swojej jedenastomiesięcznej podróży, w którą wyruszył z 800 zł w kieszeni. Zobaczył m.in. Gibraltar, Brazylię i Boliwię. Obecnie Dawid przebywa w Azji. Nasz reporter Michał Malinowski połączył się z nim za pośrednictwem skype'a. Od podróżnika dowiedzieliśmy się, ile tym razem przeznaczył pieniędzy na swoją wyprawę, jak jeździ się w Pakistanie autostopem i, pod jakim względem Iran jest podobny do Polski.

    Władysław Labuda prowadził kiedyś ustabilizowane, spokojne życie. Trzy lata temu postanowił iść za głosem serca i wybrać się w podróż dookoła świata. Od tego czasu zwiedził między innymi Amerykę Południową, Australię i Malezję. Wyjeżdżając z Europy postawił sobie cel - podróżując nie wyda na nocleg ani złotówki. Czy mu się udało? Co robił w zamian za nocleg? W którym miejscu czuł się najlepiej? O tym, jak spełniać marzenia, nie mając na koncie grubych milionów, opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.

    Bratysława słynie z zabawnych rzeźb ulicznych. Jakub Porada tym razem skorzystał z komunikacji zastępczej. 3-osobowy pokój za 54 euro, wyjątkowa recepcjonistka, ławeczka dla zakochanych, cylinder i zestaw czapek. Jaką wybrał Jakub? I kogo głaskał?

    Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!

    W największym mieście Chin mieszka 23 miliony ludzi, nie licząc przedmieść. Tam pociągi gnają 320 km na godzinę. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki odwiedził Szanghaj. Czy nauczył się jeść pałeczkami?

    Krytyk sztuki i jej miłośnik Łukasz Radwan udał się do Wąchocka. Nie po to, by zbierać materiały do serwowanych w Warszawie dowcipów. Okazuje się, że stoi tam prawdziwa perła architektury - opactwo Cysterów w Polsce. Jak toczy się życie mnichów?

    Moda na słoiki - dosłownie i w przenosi - na stałe zagościła w naszych domach oraz na sklepowych półkach. Są takie przetwory warzywne i owocowe dostępne w sprzedaży, które w niczym nie ustępują tym wyrabianym w zaciszu domowym. W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowak.

    W zasadzie rosół, ale nie do końca. Tłusta wołowina i dwa rodzaje makaronu. Bardzo popularna w Warszawie. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak zaprezentował skarby kuchni azjatyckiej. Czy w Polsce można przyrządzić tradycyjną zupę pho i czy to prawda, że raz spróbowana uzależnia?