Jak poinformowała Krajowa Informacja Skarbowa, obiad dla pracowników finansowany przez pracodawców to tak naprawdę pracownicza korzyść, od której powinien zostać zapłacony PIT. Do niedawna stanowisko w tej sprawie było zupełnie inne.
Pracodawcy mają mieć dostęp do informacji, którzy pracownicy - a nawet usługobiorcy - są zaszczepieni przeciw COVID-19. Osoby ubiegające się o zatrudnienie będą się musiały podzielić informacją, czy przyjęły preparat, jeśli przyszły szef sobie tego zażyczy. Projekt nowelizacji ustawy w tej sprawie jest już gotowy. Co te przepisy oznaczają w praktyce? Na ten temat porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z mecenas Elizą Kuną.
Magda Gessler podczas nagrania programu "Kuchenne rewolucje" odkryła, że w jednej z kieleckich restauracji dochodzi do rażącego naruszania praw pracowniczych. Nie jest to jednak wyjątek. Według ekspertów - w Polsce prawa pracownicze są łamane bardzo często. Dlaczego? Rozmawialiśmy o tym w Dzień Dobry TVN z Magdą Gessler oraz adwokatem i ekspertem prawa pracy Waldemarem Gujskim. Dowiedzieliśmy się również, na co powinni zwracać uwagę młodzi ludzie decydujący się na pracę sezonową.