Cukier towarzyszy nam od samego początku. Jest w wodach płodowych oraz mleku matki. To właśnie on pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niestety to, co nam smakuje i sprawia przyjemność nie zawsze jest zdrowe. Cukier, a w szczególności jego nadmiar, w codziennej diecie może nam zafundować poważne problemy. Dlaczego lepiej sięgać po niego z umiarem?
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?