TARTA GRZYBOWA
Składniki - ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
nadzienie:
300 g mrożonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
30 g suszonych grzybów
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
100 g tartego żółtego sera
łyżka krojonego koperku
łyżka siekanej natki pietruszki
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
masło do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce. Aby przygotować farsz na maśle zeszklij pokrojoną cebule i czosnek, dodaj rozmrożone grzyby, smaż kilka minut. W misce wymieszaj jajka i śmietanę, koperek, pietruszkę i ser, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy podpisz 10 minut w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłóż grzyby, zalej masą jajeczną, piecz 30-40 minut w 170 stopniach.
KLOPSIKI Z KASZY JAGLANEJ Z GRZYBAMI
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
100 g mrożonego groszku
garść orzechów włoskich
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 łyżeczki oregano
duża szczypta curry
1/2 szklanki bułki tartej
sos:
1,5 kg pomidorów (ja używałam mrożonych)
2 ząbki czosnku
1 cebule
garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj, cebule posiekaj, marchew, pietruszkę zetrzyj na tarce. Warzywa przysmaż na maśle, duś około 20 minut. W robocie kuchennym wymieszaj i miksuj kasze z warzywami przez chwilę, nie chcesz mieć jednolitej papki, kawałki warzyw powinny być widoczne. Do masy dodaj groszek i posiekane orzechy oraz bułkę tartą i przyprawy, całość dopraw solą i pieprzem. Z masy lep małe klopsiki, układaj na blasze z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut. W tym czasie pomidory obierz ze skórki, cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż dodaj pomidory, duś około 30 minut. Klopsiki podawaj z sosem.
ZIELONE WARZYWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
200 g mrożonej fasolki szparagowej
200 g mrożonego zielonego groszku
200 g mrożonego szpinaku
100 g mrożonego bobu
2 łyżki zielonej pasty curry
400 ml mleczka kokosowego
pęczek świeżej kolendry lub pietruszki
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa powinny być rozmrożone. W rondlu rozgrzej olej dodaj pastę curry, szpinak, bób, fasolę, smaż kilka minut, dodaj mleczko kokosowe duś około 10-15 minut, dodaj groszek i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem i kolendrą lub pietruszką.
OWOCE POD KRUSZONKĄ
Składniki:
500 g dowolnych mrożonych owoców (maliny, truskawki, śliwki)
50 g cukru (mniej lub więcej w zależności od wybranych owoców)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
100 g cukru
100 masła
Przygotowanie:
Owoce wymieszaj z cukrem i mąką, umieść w naczyniu żaroodpornym. Składniki kruszonki wymieszaj, posyp nimi owoce, zapiekaj około 30 minut w 170-180 stopniach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN