Zdrowe przekąski sylwestrowe Moniki Mrozowskiej

Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: risotto z quinoa, gołąbki z amarantusem i nori, koszyczki parmezanowe oraz sałatkę z goji i granatem, czyli przekąski idealne na sylwestra.

Risotto z quinoa

Składniki:

3/4 szklanki komosy ryżowej Sante

2 szklanki wody

1/2 marchewki

1/2 pietruszki (korzeń)

1 mały por

1 łodyga selera naciowego

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła

Ok. 70 g parmezanu

1/2 szklanki obranego ze skórki bobu

1/2 szklanki zielonego groszku

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora drobno szatkujemy, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy komosę, dolewamy wodę i gotujemy z solą ok. 25 minut na małym ogniu. W drugim garnku w malej ilości lekko osolonej wody gotujemy 5-7 minut zielony groszek i obrany bób. Ugotowaną komosę mieszamy z masłem i startym na drobnej tarce parmezanem. Dorzucamy bób z groszkiem i delikatnie mieszamy.

Quinoa

Pełnowartościowe białko, bezglutenowa, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, 100 g zawiera 2 razy więcej wapnia niż tyle samo mleka!

Gołąbki z amarantusem i nori

Składniki:

3/4 szklanki amarantusa Sante

1 i 1/2 szklanki wody

łyżka masła

2 łyżki sosu sojowego

Ok. 6 liści nori

1/2 ostrej czerwonej papryczki

1 marchewka

1 mały por

1 czerwona papryka

łyżka oleju sezamowego

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sok z 1/2 cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Amarantus gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego. Marchewkę i pora kroimy w zapałkę, paprykę w cienkie plasterki. Warzywa razem z poszatkowana ostra papryczką podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego, cukier trzcinowy olej sezamowy i sok z cytryny. Ugotowany amarantus zawijamy w liście nori, tak jak gołąbki. Podajemy na podsmażonych warzywach i doprawiamy odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego.

Amarantus

Bezglutenowe pełnowartościowe białko, źródło kwasu foliowego i składników mineralnych: fosfor, cynk, potas, magnez, wapń

Koszyczki parmezanowe

Składniki:

Ok. 100 g parmezanu

Ok. 200 g zmielonego chudego twarogu

2 łyżki oleju lnianego

4 łyżki siemienia lnianego Sante

kiełki rzodkiewki

Sól do smaku

Parmezan ścieramy i w małych kupkach podsmażamy na patelni tak, żeby się rozpuścił i podpiekł z jednej strony. Następnie ostrożnie zdejmujemy z patelni i na okrągłym małym naczyniu jeszcze ciepły formujemy w kształt koszyczków. Twaróg miksujemy z olejem lnianym, siemieniem poszatkowaną garstką kiełków. Dodajemy sól do smaku. Odrobinę twarogu nakładamy do koszyczków i ozdabiamy świeżymi kiełkami.

Len

Białko, błonnik, kwasy omega3 i 6, zapobiega nadkwasocie, działa przeciwzapalnie, odpowiada za młody i zdrowy wygląd skóry

Sałatka z goji i granatem

Składniki:

1 granat

1/3 szklanki jagód goji Sante

1/3 szklanki pestek słonecznika

2 pomidory

Sok. 1/2 cytryny

1/4 szklanki octu balsamicznego

1 łyżka ksylitolu Sante

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Granat obieramy ze skorki i wyjmujemy ziarenka. Pestki słonecznika podprażamy na złocisty kolor na suchej patelni. Pomidory kroimy w mała kostkę. Granat , pestki, jagody i pomidory wrzucamy do miski. Ocet mieszamy z ksylitolem i odparowujemy chwilę w garnku. Odparowany ocet wlewamy do miski z sałatka, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość delikatnie mieszamy.

Jagody goji

Owoce długowieczności, naturalny antyoksydant, duża zawartość żelaza, dobre źródło błonnika

Ksylitol

Substancja słodząca pochodzenia naturalnego, cukier z kory brzozy, 2 x mniej kalorii od cukru, tak samo słodki, 14 x(!!) niższy indeks glikemiczny, przeciwdziała próchnicy, ma odczyn zasadowy (w przeciwieństwie do cukru), wspomaga remineralizacje zębów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości