Risotto z quinoa
Składniki:
3/4 szklanki komosy ryżowej Sante
2 szklanki wody
1/2 marchewki
1/2 pietruszki (korzeń)
1 mały por
1 łodyga selera naciowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
Ok. 70 g parmezanu
1/2 szklanki obranego ze skórki bobu
1/2 szklanki zielonego groszku
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora drobno szatkujemy, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy komosę, dolewamy wodę i gotujemy z solą ok. 25 minut na małym ogniu. W drugim garnku w malej ilości lekko osolonej wody gotujemy 5-7 minut zielony groszek i obrany bób. Ugotowaną komosę mieszamy z masłem i startym na drobnej tarce parmezanem. Dorzucamy bób z groszkiem i delikatnie mieszamy.
Quinoa
Pełnowartościowe białko, bezglutenowa, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, 100 g zawiera 2 razy więcej wapnia niż tyle samo mleka!
Gołąbki z amarantusem i nori
Składniki:
3/4 szklanki amarantusa Sante
1 i 1/2 szklanki wody
łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego
Ok. 6 liści nori
1/2 ostrej czerwonej papryczki
1 marchewka
1 mały por
1 czerwona papryka
łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Amarantus gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego. Marchewkę i pora kroimy w zapałkę, paprykę w cienkie plasterki. Warzywa razem z poszatkowana ostra papryczką podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego, cukier trzcinowy olej sezamowy i sok z cytryny. Ugotowany amarantus zawijamy w liście nori, tak jak gołąbki. Podajemy na podsmażonych warzywach i doprawiamy odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego.
Amarantus
Bezglutenowe pełnowartościowe białko, źródło kwasu foliowego i składników mineralnych: fosfor, cynk, potas, magnez, wapń
Koszyczki parmezanowe
Składniki:
Ok. 100 g parmezanu
Ok. 200 g zmielonego chudego twarogu
2 łyżki oleju lnianego
4 łyżki siemienia lnianego Sante
kiełki rzodkiewki
Sól do smaku
Parmezan ścieramy i w małych kupkach podsmażamy na patelni tak, żeby się rozpuścił i podpiekł z jednej strony. Następnie ostrożnie zdejmujemy z patelni i na okrągłym małym naczyniu jeszcze ciepły formujemy w kształt koszyczków. Twaróg miksujemy z olejem lnianym, siemieniem poszatkowaną garstką kiełków. Dodajemy sól do smaku. Odrobinę twarogu nakładamy do koszyczków i ozdabiamy świeżymi kiełkami.
Len
Białko, błonnik, kwasy omega3 i 6, zapobiega nadkwasocie, działa przeciwzapalnie, odpowiada za młody i zdrowy wygląd skóry
Sałatka z goji i granatem
Składniki:
1 granat
1/3 szklanki jagód goji Sante
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 pomidory
Sok. 1/2 cytryny
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka ksylitolu Sante
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Granat obieramy ze skorki i wyjmujemy ziarenka. Pestki słonecznika podprażamy na złocisty kolor na suchej patelni. Pomidory kroimy w mała kostkę. Granat , pestki, jagody i pomidory wrzucamy do miski. Ocet mieszamy z ksylitolem i odparowujemy chwilę w garnku. Odparowany ocet wlewamy do miski z sałatka, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość delikatnie mieszamy.
Jagody goji
Owoce długowieczności, naturalny antyoksydant, duża zawartość żelaza, dobre źródło błonnika
Ksylitol
Substancja słodząca pochodzenia naturalnego, cukier z kory brzozy, 2 x mniej kalorii od cukru, tak samo słodki, 14 x(!!) niższy indeks glikemiczny, przeciwdziała próchnicy, ma odczyn zasadowy (w przeciwieństwie do cukru), wspomaga remineralizacje zębów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN