Materiał promocyjny

Wielkanoc, wielka uczta

Dziś zapraszamy na wielkanocną ucztę w wykonaniu Andrzeja Polana.

Zupa z tartym chrzanem

Składniki:

200 g żeberka wędzone

4 sztuki kiełbasy biała

korzeń chrzanu,

300 ml serwatka

4 sztuki jaja

marchew, pietruszka, seler, por,

ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Włoszczyznę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy wywar warzywny. Dodajemy żeberka i przyprawy. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Teraz dodajemy serwatkę, korzeń chrzanu. Powinien być mocno wyczuwalny. Jaja gotujemy na twardo. Dwa zostawiamy jako dodatek w ćwiartkach. Z dwóch pozostałych żółtka przecieramy przez drobne sito i dodajemy do zupy. Jeszcze na koniec majeranek i zupa gotowa.

Rolada ze schabu z żurawiną suszoną i chrzanem

Składniki:

1 kg schab bez kości

200 g żurawina suszona

2 łyżki bułka tarta

100 g masło

Sól, pierz czarny, korzeń chrzanu, rozmaryn

Przygotowanie:

Schab rozkrawamy wzdłuż w tzw. książkę. Rozklepujemy ile tylko możemy. Posypujemy solą, pieprzem. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do niego żurawinę, by nasiąknęła masłem. Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do żurawiny. Rozmaryn również. Na koniec dodajemy bułkę tartą, która nie pozwoli na to, żeby mięso było suche. Zwijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Konieczna pascha

Składniki:

1 l mleko świeże

250 ml śmietana kwaśna

3 sztuki jaja

100 g masło

100 g cukier puder

2 sztuki cytryna

rodzynki, wanilia

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka. Albo kupujemy cukier z prawdziwą wanilią i problem mamy z głowy. Dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę koniecznie kwaśną mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu do momentu aż odzieli nam się twarożek i serwatka. Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą, przekładamy twarożek na gazę i na końcu przelewamy całą serwatkę, aby cały nawet najdrobniejszy twarożek znalazł się na gazie. Twarożek odsączamy bardzo dokładnie, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas czyniąc owe ucieranie twarożek. I skórkę startą z cytryny. Nasza pascha będzie bardzo cytrynowa. I teraz numer nie z tej ziemi. Wnętrze czystej doniczki do kwiatów z dziurką na dnie wykładamy zwilżoną gazą. Przekładamy naszą paschę do doniczki ugniatamy i odstawiamy na parę godzin do zastygnięcia. Smak paschy wynagrodzi Wasz trud. Zapewniam.

Mazurek

Składniki:

250 g mąka

125 g masło

3 szt żółtka

80 g cukier

szczypta soli

Przygotowanie:

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki niech odpoczywa.

Zabieramy się za słodki wierzch

200 g figi suszone

2 szt pomarańcze

50 ml likier cytrynowy

100 ml masło

4 łyżki miód

Przygotowanie:

Figi kroimy w drobną kostkę. Masło z miodem rozpuszczamy na patelni, dodajemy skórkę z pomarańczy, fileciki z nich również. Delikatnie podlewamy wodą i gotujemy. Dodajemy pokrojone figi. I czekamy aż powstanie konfitura. Jeszcze ciepłą konfiturą wykładamy na upieczone ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch już zastygnięty polewamy lukrem z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Bardzo słodki, ale znakomity.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości