Zupa z tartym chrzanem
Składniki:
200 g żeberka wędzone
4 sztuki kiełbasy biała
korzeń chrzanu,
300 ml serwatka
4 sztuki jaja
marchew, pietruszka, seler, por,
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Włoszczyznę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy wywar warzywny. Dodajemy żeberka i przyprawy. Gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Teraz dodajemy serwatkę, korzeń chrzanu. Powinien być mocno wyczuwalny. Jaja gotujemy na twardo. Dwa zostawiamy jako dodatek w ćwiartkach. Z dwóch pozostałych żółtka przecieramy przez drobne sito i dodajemy do zupy. Jeszcze na koniec majeranek i zupa gotowa.
Rolada ze schabu z żurawiną suszoną i chrzanem
Składniki:
1 kg schab bez kości
200 g żurawina suszona
2 łyżki bułka tarta
100 g masło
Sól, pierz czarny, korzeń chrzanu, rozmaryn
Przygotowanie:
Schab rozkrawamy wzdłuż w tzw. książkę. Rozklepujemy ile tylko możemy. Posypujemy solą, pieprzem. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do niego żurawinę, by nasiąknęła masłem. Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do żurawiny. Rozmaryn również. Na koniec dodajemy bułkę tartą, która nie pozwoli na to, żeby mięso było suche. Zwijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Konieczna pascha
Składniki:
1 l mleko świeże
250 ml śmietana kwaśna
3 sztuki jaja
100 g masło
100 g cukier puder
2 sztuki cytryna
rodzynki, wanilia
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka. Albo kupujemy cukier z prawdziwą wanilią i problem mamy z głowy. Dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę koniecznie kwaśną mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu do momentu aż odzieli nam się twarożek i serwatka. Sitko wykładamy podwójnie złożoną gazą, przekładamy twarożek na gazę i na końcu przelewamy całą serwatkę, aby cały nawet najdrobniejszy twarożek znalazł się na gazie. Twarożek odsączamy bardzo dokładnie, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas czyniąc owe ucieranie twarożek. I skórkę startą z cytryny. Nasza pascha będzie bardzo cytrynowa. I teraz numer nie z tej ziemi. Wnętrze czystej doniczki do kwiatów z dziurką na dnie wykładamy zwilżoną gazą. Przekładamy naszą paschę do doniczki ugniatamy i odstawiamy na parę godzin do zastygnięcia. Smak paschy wynagrodzi Wasz trud. Zapewniam.
Mazurek
Składniki:
250 g mąka
125 g masło
3 szt żółtka
80 g cukier
szczypta soli
Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki niech odpoczywa.
Zabieramy się za słodki wierzch
200 g figi suszone
2 szt pomarańcze
50 ml likier cytrynowy
100 ml masło
4 łyżki miód
Przygotowanie:
Figi kroimy w drobną kostkę. Masło z miodem rozpuszczamy na patelni, dodajemy skórkę z pomarańczy, fileciki z nich również. Delikatnie podlewamy wodą i gotujemy. Dodajemy pokrojone figi. I czekamy aż powstanie konfitura. Jeszcze ciepłą konfiturą wykładamy na upieczone ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch już zastygnięty polewamy lukrem z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Bardzo słodki, ale znakomity.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN