Pełna głowa kapusty
Składniki:
1 młoda kapusta
1 kg łopatki wieprzowej do mielenia
1 pęczek szczypiorku
150 g kaszy jęczmiennej krakowskiej
1 pęczek koperku
1 pęczek botwinki z ładnymi liśćmi
1 pęczek szczawiu
1 pęczek lubczyku
pieprz
sól
olej
100 g żurawiny suszonej
1 pielucha tetrowa
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy głąba i zostawiamy go do następnego dania, a kapustę wrzucamy do wody gotującej z dodatkiem soli i cukru. Parzymy ją w ten sposób i zdejmujemy liście, wrzucamy do zimnej wody. Kaszę gotujemy na półtwardo, szczypiorek kroimy i przesmażamy kilka sekund na oleju. Mięso mielimy i łączymy z kaszą, szczypiorkiem, pokrojonymi w drobną kostkę łodyżkami botwinki, żurawiną, koperkiem. Masę wyrabiamy. Miskę wykładamy pieluchą, kładziemy 2-3 liście kapusty, następnie liście szczawiu, botwinki i pierwszą porcję mięsa, następnie powtarzamy kolejność. Na koniec wszystko ściskamy pieluchą, kształtujemy głowę pełną dodatków, zawiązujemy sznurkiem i wstawiamy do gotowania w wodzie. Gotujemy ok. 40 min., może nawet godzinę, ale to wszystko zależy od wielkości naszego dzieła.
500 ml śmietanki 30 proc.
150 g chrzanu ze słoika
sól, pieprz, cukier do smaku
1 mała cebula
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy przyprawami jak jest potrzeba.
Głąb z kapusty, jabłko zielone, łosoś marynowany
Składniki:
1-2 głąby z kapusty
1 jabłko zielone
2-3 ogórki gruntowe
300 g łososia wędzonego na ciepło
koperek
sól, pieprz, cukier do smaku
1 pęczek drobnego szczypiorku
150 ml śmietany 18 proc.
olej rzepakowy
ocet jabłkowy
musztarda chrzanowa
1-2 łyżki miodu
estragon świeży
1 bagietka
1 op. borówek amerykańskich
Przygotowanie:
W misce mieszamy musztardę, miód, ocet, dodajemy olej, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy estragon pokrojony drobno i w takim sosie zanurzamy pokrojony głąb z kapusty, jabłko zielone i ogórka. Łososia wstawiamy do piekarnika na kilka minut, podgrzewamy. Bagietkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Podrumienione lekko posypujemy szczypiorkiem i kładziemy łososia. Pokrojone zamarynowane plastry głąba, jabłko i ogórka układamy na talerzu, na to kładziemy grzanki z łososiem, dekorujemy koprem i posypujemy borówkami.
Kopytka z młodą kapustą, pomidory, wędzonka i ser, czyli gnocchi na polską nutę
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
ok. 200 g mąki pszennej
jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, sola, pieprzem. Gotujemy w osolonej wodzie.
1 młoda kapusta
pęczek cebuli młodej
2-3 pomidory polskie
1 pęczek lubczyku
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
1 op. pomidorów koktajlowych, najlepiej z szypułkami
Przygotowanie:
Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, układamy na papierze pergaminowym, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, cukrem i wstawiamy do suszenia do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W rondlu przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy kapustę pokrojoną w kostkę i podlewamy małą ilością wody. Dodajemy sól, pieprz do smaku i chwilę gotujemy. Kiedy kapusta stanie się bardziej zielona, odparuje woda, dodajemy koper, lubczyk i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy, sprawdzamy smak, w razie potrzeby doprawiamy i następnie dodajemy kopytka. Jeszcze ser dojrzewający, wszystko mieszamy, dekorujemy pomidorami suszonymi i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN