W kuchni DDTVN młoda kapusta!

Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Co powiecie na nadziewaną młodą kapustę lub kopytka z młodą kapustą?

Pełna głowa kapusty

Składniki:

1 młoda kapusta

1 kg łopatki wieprzowej do mielenia

1 pęczek szczypiorku

150 g kaszy jęczmiennej krakowskiej

1 pęczek koperku

1 pęczek botwinki z ładnymi liśćmi

1 pęczek szczawiu

1 pęczek lubczyku

pieprz

sól

olej

100 g żurawiny suszonej

1 pielucha tetrowa

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy głąba i zostawiamy go do następnego dania, a kapustę wrzucamy do wody gotującej z dodatkiem soli i cukru. Parzymy ją w ten sposób i zdejmujemy liście, wrzucamy do zimnej wody. Kaszę gotujemy na półtwardo, szczypiorek kroimy i przesmażamy kilka sekund na oleju. Mięso mielimy i łączymy z kaszą, szczypiorkiem, pokrojonymi w drobną kostkę łodyżkami botwinki, żurawiną, koperkiem. Masę wyrabiamy. Miskę wykładamy pieluchą, kładziemy 2-3 liście kapusty, następnie liście szczawiu, botwinki i pierwszą porcję mięsa, następnie powtarzamy kolejność. Na koniec wszystko ściskamy pieluchą, kształtujemy głowę pełną dodatków, zawiązujemy sznurkiem i wstawiamy do gotowania w wodzie. Gotujemy ok. 40 min., może nawet godzinę, ale to wszystko zależy od wielkości naszego dzieła.

500 ml śmietanki 30 proc.

150 g chrzanu ze słoika

sól, pieprz, cukier do smaku

1 mała cebula

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy przyprawami jak jest potrzeba.

Głąb z kapusty, jabłko zielone, łosoś marynowany

Składniki:

1-2 głąby z kapusty

1 jabłko zielone

2-3 ogórki gruntowe

300 g łososia wędzonego na ciepło

koperek

sól, pieprz, cukier do smaku

1 pęczek drobnego szczypiorku

150 ml śmietany 18 proc.

olej rzepakowy

ocet jabłkowy

musztarda chrzanowa

1-2 łyżki miodu

estragon świeży

1 bagietka

1 op. borówek amerykańskich

Przygotowanie:

W misce mieszamy musztardę, miód, ocet, dodajemy olej, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy estragon pokrojony drobno i w takim sosie zanurzamy pokrojony głąb z kapusty, jabłko zielone i ogórka. Łososia wstawiamy do piekarnika na kilka minut, podgrzewamy. Bagietkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika. Podrumienione lekko posypujemy szczypiorkiem i kładziemy łososia. Pokrojone zamarynowane plastry głąba, jabłko i ogórka układamy na talerzu, na to kładziemy grzanki z łososiem, dekorujemy koprem i posypujemy borówkami.

Kopytka z młodą kapustą, pomidory, wędzonka i ser, czyli gnocchi na polską nutę

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków

ok. 200 g mąki pszennej

jajko

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, sola, pieprzem. Gotujemy w osolonej wodzie.

1 młoda kapusta

pęczek cebuli młodej

2-3 pomidory polskie

1 pęczek lubczyku

1 pęczek koperku

sól, pieprz do smaku

1 op. pomidorów koktajlowych, najlepiej z szypułkami

Przygotowanie:

Pomidory koktajlowe kroimy w plastry, układamy na papierze pergaminowym, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, cukrem i wstawiamy do suszenia do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W rondlu przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy kapustę pokrojoną w kostkę i podlewamy małą ilością wody. Dodajemy sól, pieprz do smaku i chwilę gotujemy. Kiedy kapusta stanie się bardziej zielona, odparuje woda, dodajemy koper, lubczyk i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy, sprawdzamy smak, w razie potrzeby doprawiamy i następnie dodajemy kopytka. Jeszcze ser dojrzewający, wszystko mieszamy, dekorujemy pomidorami suszonymi i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!