Ziołowo-musztardowa karkówka
Składniki:
4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)
Marynata:
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
skórka i sok z cytryny
2 łyżki musztardy sarepskiej KAMIS
2 łyżeczki cząbru KAMIS
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbić i odłożyć na bok. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać w misce. Ułożyć w tym karkówkę i pokryć marynatą całe mięso. Odłożyć najlepiej do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na noc). Następnie upiec na rozpalonym grillu z obu stron po około 7-8 minut. Podawać z pieczywem i/lub pieczoną cebulką.
Pieczona cebulka
Składniki:
8 czerwonych cebuli
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cząbru KAMIS
2 łyżki octu balsamicznego KAMIS
sól w młynku KAMIS
pieprz kolorowy w młynku KAMIS
Przygotowanie:
Cebule pokroić na 8 części i umieścić w misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Czterech arkusze folii aluminiowej (20x20 cm) ułożyć na sobie i uformować z nich „miseczkę”. Do środka nałożyć jedną czwartą części cebuli. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Wszystkie sakiewki dokładnie pozamykać. Grillować na niskiej temperaturze (np. po bokach paleniska) około 20 minut.
Karkówka z miodowo-gorczycową glazurą
Składniki:
4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
Glazura:
3 łyżki miodu
3 ząbki czosnku, rozgniecione
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego KAMIS
0,5 łyżeczki mielonej soli morskiej KAMIS
0,5 łyżeczki ostrej papryki KAMIS
2 łyżeczki gorczycy KAMIS
Przygotowanie:
Karkówkę opiec na dobrze rozgrzanym grillu po 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki glazury z wyjątkiem gorczycy. Gorczycę przełożyć do moździerza i utrzeć na pył. Dodać do składników glazury i wymieszać. Otrzymaną glazurą smarować karkówkę z każdej strony i opiekać przez kolejne 5 minut. Podawać np. z sałatką z pomidorów.
Sałatka z pomidorów
Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
duża garść posiekanych liści pietruszki
pęczek rukoli
5 łyżek ketchupu Włoskiego KAMIS
1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS
Sól morska w młynku KAMIS
Pieprz czarny w młynku KAMIS
0,5 łyżeczki ostrej papryki KAMIS
Przygotowanie:
Pomidory przekroić na połowę i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem pietruszki i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać. Sałatkę podawać na liściach rukoli.
Wszystkie dzisiejsze przepisy dostępne są na stronie www.wielkiegrillowanie.pl
Karkówka po meksykańsku
Składniki:
4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
1 kolba kukurydzy
4 tortille
0,5 łyżeczki nasion kolendry KAMIS
1 łyżeczka ostrej papryki KAMIS
2 łyżeczki słodkiej papryki KAMIS
Przygotowanie:
Karkówkę lekko rozbić i odłożyć z boku. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą oraz ostrą i słodką papryką. Otrzymaną marynatą posmarować karkówkę. Czerwone papryki pokroić w ćwiartki i razem z kolbą kukurydzy opiec na grillu. W tym samym czasie na grillu upiec karkówkę po około 7-8 minut z każdej strony. Paprykę zdjąć z grilla i pokroić w paski. Z kukurydzy ściąć nasiona. Karkówkę pokroić w paski. Podgrzać przez chwilę tortille na grillu, następnie ułożyć na nich paski papryki, kukurydzę oraz pokrojoną karkówkę. Można dodać pikantny ketchup i zwinąć.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje