Takiej karkówki jeszcze nie jedliście!

Piotrowi Kucharskiemu w naszej plenerowej kuchni na plaży towarzyszy Damian Janikowski, brązowy medalista olimpijski. Czy przygotowanie dobrej karkówki to większe wyzwanie niż udział w olimpiadzie? Jak Damian na co dzień radzi sobie w kuchni? Czy gotuje dla swojej dziewczyny? Jakie jest popisowe danie Damiana Janikowskiego? Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!

Ziołowo-musztardowa karkówka

Składniki:

4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)

Marynata:

4 łyżki oleju słonecznikowego

2 ząbki czosnku

skórka i sok z cytryny

2 łyżki musztardy sarepskiej KAMIS

2 łyżeczki cząbru KAMIS

Przygotowanie:

Mięso lekko rozbić i odłożyć na bok. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać w misce. Ułożyć w tym karkówkę i pokryć marynatą całe mięso. Odłożyć najlepiej do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na noc). Następnie upiec na rozpalonym grillu z obu stron po około 7-8 minut. Podawać z pieczywem i/lub pieczoną cebulką.

Pieczona cebulka

Składniki:

8 czerwonych cebuli

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki cząbru KAMIS

2 łyżki octu balsamicznego KAMIS

sól w młynku KAMIS

pieprz kolorowy w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Cebule pokroić na 8 części i umieścić w misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Czterech arkusze folii aluminiowej (20x20 cm) ułożyć na sobie i uformować z nich „miseczkę”. Do środka nałożyć jedną czwartą części cebuli. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Wszystkie sakiewki dokładnie pozamykać. Grillować na niskiej temperaturze (np. po bokach paleniska) około 20 minut.

Karkówka z miodowo-gorczycową glazurą

Składniki:

4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Glazura:

3 łyżki miodu

3 ząbki czosnku, rozgniecione

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego KAMIS

0,5 łyżeczki mielonej soli morskiej KAMIS

0,5 łyżeczki ostrej papryki KAMIS

2 łyżeczki gorczycy KAMIS

Przygotowanie:

Karkówkę opiec na dobrze rozgrzanym grillu po 5-6 minut z każdej strony. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki glazury z wyjątkiem gorczycy. Gorczycę przełożyć do moździerza i utrzeć na pył. Dodać do składników glazury i wymieszać. Otrzymaną glazurą smarować karkówkę z każdej strony i opiekać przez kolejne 5 minut. Podawać np. z sałatką z pomidorów.

Sałatka z pomidorów

Składniki:

500 g pomidorków koktajlowych

sok wyciśnięty z jednej cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebula, drobno posiekana

duża garść posiekanych liści pietruszki

pęczek rukoli

5 łyżek ketchupu Włoskiego KAMIS

1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

0,5 łyżeczki ostrej papryki KAMIS

Przygotowanie:

Pomidory przekroić na połowę i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem pietruszki i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać. Sałatkę podawać na liściach rukoli.

Wszystkie dzisiejsze przepisy dostępne są na stronie www.wielkiegrillowanie.pl

Karkówka po meksykańsku

Składniki:

4 kawałki karkówki (około 150 g/szt.)

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 czerwone papryki

1 kolba kukurydzy

4 tortille

0,5 łyżeczki nasion kolendry KAMIS

1 łyżeczka ostrej papryki KAMIS

2 łyżeczki słodkiej papryki KAMIS

Przygotowanie:

Karkówkę lekko rozbić i odłożyć z boku. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą oraz ostrą i słodką papryką. Otrzymaną marynatą posmarować karkówkę. Czerwone papryki pokroić w ćwiartki i razem z kolbą kukurydzy opiec na grillu. W tym samym czasie na grillu upiec karkówkę po około 7-8 minut z każdej strony. Paprykę zdjąć z grilla i pokroić w paski. Z kukurydzy ściąć nasiona. Karkówkę pokroić w paski. Podgrzać przez chwilę tortille na grillu, następnie ułożyć na nich paski papryki, kukurydzę oraz pokrojoną karkówkę. Można dodać pikantny ketchup i zwinąć.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości