Soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
Pierś indyka
Cebula
10 szt szalotki
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g świeżego szpinaku w liściach
2 szt jajek
2 szt bułek kajzerek
Sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa
Cytryna
Przygotowanie:
Filet piersi z indyka ścinamy po bokach i pozostawiamy jedną część równej grubości pozostałe mięso mielimy i łączymy z mięsem mielonym z udźca indyka. Cebulę przesmażamy na maśle w trakcie dodajemy koncentrat, a po chwili bułki kajzerki, aby wchłonęły smak i aromat smażonej cebuli, a następnie mielimy. Mięso łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Szalotki zalewamy olejem i konfitujemy, czyli gotujemy w oleju na miękko. Liście szpinaku wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i odstawiamy, temperatura na patelni idealnie dociągnie szpinak. Dzięki temu nie będzie zmęczony. Doprawiamy go skórką z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
Jajko
3 szt żółtek
Sól
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i wypiekamy kruchy spód w formie do tarty.
400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
Sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
Bazylia świeża
Skórka z cytryny
Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami, skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.
Pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach
Składniki:
400 g pieczarek małych
2 łyżki miodu
200 g szpinaku baby
10 szt kajzerek małych
300 g boczku wędzonego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Bułki przekrawamy, wyjmujemy miąższ i wstawiamy na kilka minut do mocno nagrzanego piekarnika. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa, wykładamy na pergamin i pieczemy na chrupiąco w piekarniku. Na patelni na maśle przesmażamy pieczarki na złoty kolor, dodajemy cebulę dymkę, chwilę smażymy i dodajemy miód, sól i pierz. Na koniec dodajemy szpinak. Doprawiamy raz jeszcze. Pieczarki ze szpinakiem wykładamy na podpieczone kajzerki, wierzch posypujemy chrupiącym boczkiem.
Puree ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 g szpinaku
100 ml mleka
2 łyżki masła
Natka pietruszki
4 szt pomidorów polskich
500 ml jogurtu gęstego
6 szt Jajek
Natka pietruszki, koperek,
Pieprz, sól
Ocet jabłkowy
100 g orzechów pistacjowych
Przygotowanie:
Z jajek roztrzepanych, doprawionych solą, pieprzem przygotowujemy omlet. Ale za nim to zrobimy gotujemy ziemniaki, odparowujemy i ubijamy na puree. Mleko zagotowujemy z natką pietruszki. Szpinak parzymy na sitku i odciskamy nadmiar wody. Miksujemy w blenderze na puree z dodatkiem mleka z natką. Łączymy z ziemniakami, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem. pomidory pozbawiamy pestek i miksujemy z jogurtem, doprawiamy octem jabłkowym, solą. Z jaj przygotowujemy omlet, smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą a na podpieczoną wykładamy puree ziemniaczane. Podajemy z jogurtem pomidorowym, wszystko posypane orzechami pistacjowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN