Rosół z gołębia, bażanta lub przepiórki
Rosół
Składniki:
2-3 sztuki gołębia lub kuropatwy
2 pęczki włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew i por)
Ćwierć główki kapusty włoskiej
1 pęczek natki pietruszki
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
Sól do smaku
Przygotowanie:
Gołębie czyścimy i myjemy.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy nasz wywar zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i solimy.
Rosół gotujemy ok. 5-6 godz. na bardzo małym ogniu.
Pod koniec gotowania wyciągamy gołębie i obieramy mięso.
Serwujemy je z rosołem.
Kluski lane
Składniki:
3 jajka
6 łyżek mąki
2 łyżki masła
Sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka wybijamy do miski, dodajemy mąkę i ucieramy z masłem na jednolitą masę.
Kluski lejemy łyżką na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min.
Rosół z jesiotra
Rosół
Składniki:
Pół kg jesiotra
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Sól i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Rybę czyścimy i sparzymy wrzątkiem.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień.
Dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 3 godz.
Serwujemy z makaronem z naleśników.
Makaron z naleśników
Składniki:
4 jajka
1 i pół szkl. mleka
1 szkl. mąki
50 ml oleju
Szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wybijamy do mleka ubijamy.
Dodajemy mąkę i olej.
Masa ma mieć jednolitą puszystą konsystencję.
Kluski wątrobiane
Ciasto na kluski przygotowujemy tak samo jak na kluski lane. Dodajemy tylko przetartą lub zmiksowaną wątróbkę z dorsza.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN