Ciasto z persymoną i palonym masłem
Składniki:
Mąka pszenna tortowa- 300g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masło - 150g
Persymona - 3szt
Cukier - 100g
Cukier trzcinowy - 100g
Jajka - 3szt
Miód - 2 łyżki
Rum - 50ml
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Persymonę zwaną kaki lub sharonem obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i przyrumieniamy do momentu aż poczujemy orzechowy aromat, studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy masło, owoce pokrojone. Mieszamy i łączymy z mąką. Ciasto wykładamy na blaszkę lub do foremek muffinowych, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu ciasto skrapiamy nasączem z wody, miodu i rumu.
Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra
Składniki:
Mąka pszenna poznańska - 500g
Drożdże - 40g
Cukier - 1 łyżka
Woda - ok.250ml
Olej rzepakowy - 4 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Jajko do smarowania
Sezam, mak, siemię lniane, czarnuszka, kminek, rozmaryn,
Sól gruboziarnista
Szynka parmeńska lub inna dojrzewająca - 10 plastrów
Rukola
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i ciepłej wody przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą na kolejne 4-6, z każdej przygotować cienkie wałeczki, układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać dowolnymi posypkami. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące.
Tarta tatin z pomarańczą
Składniki:
Mąka pszenna krupczatka -500g
Jajka - 4szt
Cukier - 1 /2szkl
Masło - 200g
Śmietana kwaśna - 4 łyżki
Proszek do pieczenia
Z w/w składników zagniatamy ciasto kruche i rozwałkowujemy na cienki placek
Masło - 100g
Cukier - 100g
Pomarańcze - 6szt
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło. Następnie dodajemy plastry pomarańczy. Chwilę smażymy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Podajemy odwrócone z lodami waniliowymi.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN