Materiał promocyjny

Słoneczna kuchnia Hiszpanii

Inspiracją do kuchni w dzisiejszym programie jest obraz Francisco Goi „Maja naga”. Wyruszymy w podróż do egzotycznej Hiszpanii, gdzie czas spłynie w zupełnie innym tempie, gotowanie jest pasją, a celebracja posiłku zamienia się w niekończące ucztowanie.

SUSPIROS DE MONJA (westchnienie zakonnicy)

Składniki:

250 ml mleka

250 ml wody

150 g masła

łyżka cukru

250 g mąki

6 jaj

oliwa z pestek winogron

cukier puder

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Przyprawa do Kawy i deserów

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Mleko i wodę zagotuj. Dodaj masło, cukier, szczyptę soli. Zdejmij z palnika, dodaj mąkę, a następnie podgrzewaj na palniku, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Wtedy ściągnij z ognia i dodawaj pojedynczo jaja. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, smaż na oleju małe porcje ciasta (jako miarki użyj np. małej łyżeczki). Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem, cynamonem i przyprawą do kawy i deserów.

CREMA CATALANA (krem kataloński)

Składniki:

500 ml mleka

skórka z cytryny

3 żółtka

150 g cukru

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

Cynamon kora

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z dodatkiem skórki z cytryny, wanilii i kory cynamonu. Następnie ściągnij garnek z ognia. Żółtko utrzyj z 100 g cukru. Z mleka wyciągnij wanilię, korę i skórkę cytrynową. Do żółtek dodaj odrobinę mleka, a następnie przelej je z powrotem do garnka. Podgrzewaj masę, aż lekko zgęstnieje. Nie gotuj! Przelej do miseczek, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp cukrem, włóż na chwile do piekarnika, by się skarmelizował!

TORITILLAS

Składniki:

2 ziemniaki

3 jaja

1 cebula

Do wyboru:

Szynka

Zielony groszek

Kiełbasa chorizo

Czerwona cebula

Szpinak

Fasola

Tuńczyk

Pomidory

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz biały mielony

Sól Morska z pieprzem

Oregano

Czosnek kolorowy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebulę. Ubij jaja dodaj do niech podsmażone warzywa (dodaj też wg uznania szynkę, kiełbasę, groszek, pomidory…)oraz przyprawy. Tak przygotowane ciasto na omlet wlej na patelnie, gdy zarumieni się z jednej strony, ostrożnie go odwróć.

PAELLA MIXTA

Składniki:

400 g ryżu długoziarnistego

1 l bulionu z kury lub wywaru rybnego

Drobno pokrojona cebula

Czerwona papryka

Zielona papryka

Puszka zielonego groszku

300 g krewetek

2 cytryny

6 udek z kurczaka pokrojonych na małe kawałki

PRZYPRAWY KAMIS:

Szafran Nitki

Chili pieprz Cayenne

Kurkuma

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Czosnek granulowany

Przygotowanie:

Podsmaż na patelni (głębokiej o grubym dnie) cebulę z dodatkiem czosnku, pokrojone papryki. Następnie na osobnej patelni przysmaż mięso z kurczaka. Przełóż składniki na jedną patelnie, dodaj ryż, wymieszaj, podsmażaj przez kilka minut. Dodaj bulion, groszek, przyprawy i gotuj około 15 minut. Dodaj krewetki i gotuj kolejne kilka minut.

HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA

Składniki:

1 główka

4 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego

1 litr bulionu warzywnego

2 jaja

Oliwa z oliwek

Natka pietruszki

PRZYPRAWY KAMIS:

Papryka ostra

Papryka słodka

Czosnek granulowany

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekaj, chleb pokrój kostkę. W wysokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, wrzuć chleb. Wsyp przyprawy i gorący bulion. Gotuj około 30 minut. Jajka ubij miseczce, wlej do niej odrobinę zupy a następnie przelej masę do garnka. Zupy nie gotuj! Podawaj z pietruszką!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości