Racuchy nasączone herbatką Herbaciany Ogród Herbapol
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
5 łyżek ciepłej herbatki Herbaciany Ogród Malina
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
Syrop Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol lub Konfitura z Malin Herbapol
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i odstaw do wyrośnięcia.
- Obierz jabłko i pokrój w drobną kosteczkę.
- Do reszty mleka i do herbatki dodaj rozmącone jajko, sól, cukier, Konfiturę z Malin Herbapol, jabłka i
wyrośnięte drożdże.
- Wszystko wyrabiaj na gładką masę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło.
- Na rozgrzany tłuszcz nałóż łyżką porcje ciasta i smaż małe racuchy na złoty kolor.
Podawaj na ciepło polane syropem Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol lub Konfiturą z Malin Herbapol.
Waniliowe leniwe w sosie truskawkowym
Składniki:
350 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 laska wanilii
szklanka mąki pszennej
posiekana mięta około 1 łyżki
1 łyżka dobrego masła
cukier do smaku,
sól
Sos:
½ słoika Dżemu Aksamitna Truskawka Herbapol
1/4 szklanki soku z cytryny
2 goździki
Szklanka wody
Łyżka miodu
2 ziarna kardamonu lub łyżeczka kardamonu w proszku
Przygotowanie:
1. Do miski wrzuć twaróg, dodaj jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij pestki, które wrzuć do ciasta.
3. Dokładnie zagnieć i nie przejmuj się, że lekko się lepi do dłoni.
5. Gotowe ciasto podziel na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiaj ruloniki, które lekko zgnieć.
6. Rulonik pokrój na ulubionej wielkości kluseczki. Wrzucaj do wrzącej wody. Gotuj aż wypłyną.
7. Leniwe zahartuj lodowatą wodą, osącz lekko na sicie i przesmaż przed podaniem na maśle.
8. W rondelku podgrzej wodę z sokiem, kardamonem, miodem i goździkami. Poczekaj aż woda odparuje i dodaj dżem. Wymieszaj i polewaj kluseczki.
Sałatka z kuskusem, warzywami i syropem Owocowa Spiżarnia Czarna Porzeczka Herbapol
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus błyskawiczny
3 dojrzałe pomidory malinowe
3 sztuki cebuli szalotka
1 papryka zielona
Tacka jarmużu
Tacka kwiatów jadalnych
2 sztuki chili
Rukiew wodna
1 łyżka posiekanej kolendry
2 sztuki limonki
Sos:
5 łyżek oliwy
2 sztuki limonki
2 ząbki czosnku
3 łyżki syropu Owocowa Spiżarnia Czarna Porzeczka Herbapol
Przygotowanie:
1. Pomidora drobno posiekaj i wymieszaj z kuskusem. Odstaw na minimum 6h do lodówki, żeby kuskus napęczniał
2. Cebulę, chili, paprykę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z gotowym kuskusem.
3. Jarmuż sparz i porwij na małe kawałki, dodaj do sałatki.
4. Dodaj też porwaną kolendrę, rukiew, sok z limonki i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Oliwę, limonkę, starty czosnek i syrop wymieszaj dokładnie i polewaj z wierzchu sałatkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN