Pyszny deser: jabłko nadziewane musem z bananów

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziło rodzeństwo: Klaudia i Mikołaj Chamarczukowie. Przygotowali dania, z których Magda Gessler byłaby dumna. Na stole pojawiły się: pierogi ze szpinakiem polane sosem prawdziwkowym, zupa prawdziwkowa gotowana za swojskim mleku, grillowany filet z łososia zapiekany w naleśniku ze śmietaną i pesto bazyliowym oraz nutką soku z cytryny, a na deser: jabłko nadziewane musem z bananów, mango i orzechami włoskimi. Palce lizać!

Pieróg ze szpinakiem polany sosem prawdziwkowym

Składniki:

Farsz i sos:

400 g szpinaku

100 g sera gorgonzola

3 cebule średnie

3 ząbki czosnku

200 ml śmietany słodkiej 31%

prawdziwki krojone

2 jajka

sól

pieprz

oliwa z oliwek

Ciasto na pierogi:

1 łyżeczka masła

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki wody gorącej

sól

Przygotowanie:

Farsz: szpinak podsmażamy na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę i posiekanym czosnkiem, dodajemy ser gorgonzola. Gdy ser się rozpuści, dodajemy jajko i śmietanę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: w wodzie rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy.

Sos prawdziwkowy: prawdziwki podsmażamy na maśle z cebulą, czosnkiem i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną, gotujemy aż zgęstnieje.

Zupa prawdziwkowa gotowana za swojskim mleku

Składniki:

1 kg prawdziwków

4 cebule

1 ząbek czosnku

100 g boczku

1 kg ziemniaków

0,5 l mleka swojskiego od krowy

200 ml śmietany 31%

1 l bulionu (rosół z kury)

2 kopry świeże

pieprz

sól

magi

100 g masła

Przygotowanie:

Prawdziwki podsmażamy na maśle wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek posiekany

i smażymy ok. 10 min. Dodajemy świeży pokrojony koper i swojskie mleko, gotujemy ok.

20 min. Następnie dodajemy bulion i dalej gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotowe.

Ugotowane ziemniaki dusimy z masłem i mlekiem swojskim, dodajemy boczek wcześniej podsmażony z cebula pokrojoną w kostkę z odrobiną pieprzu i soli. Dukamy i puree gotowe.

Grillowany filet z łososia zapiekany w naleśniku ze śmietaną i pesto bazyliowym oraz nutką soku z cytryny

Składniki:

200 g łososia

naleśnik

pesto bazyliowe

cytryna

pieprz

sól

koper świeży

parmezan tarty

świeża bazylia

Przygotowanie:

Łososia skrapiamy cytryną, doprawiamy solą, pieprzem i grillujemy ok. minuty. Aby przygotować sos śmietanowo-bazyliowy, należy śmietanę połączyć z pesto, sokiem z cytryny, pieprzem

i solą, a następnie wszystko zagotować w garnku. Na usmażony wcześniej naleśnik nakładamy sos, łososia, następnie zawijamy naleśnika w sakiewkę i związujemy koprem. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą sosu, okraszamy parmezanem i zapiekamy w piekarniku ok. 20 min. w 200 st. C.

Jabłko nadziewane musem z bananów, mango i orzechami włoskimi

Składniki:

4 jabłka

3 łyżeczki jogurtu greckiego

1 banan

1 mango dojrzałe

2 łyżki cukru kryształu

orzechy włoskie posiekane

cukier puder

cynamon

masło

Przygotowanie:

Wydrążamy nasienia z jabłek, rozgniatamy widelcem banana, dodajemy mango pokrojone w drobną kostkę, dodajemy orzechy, cukier i jogurt grecki. Całość mieszamy. Gdy już powstanie mus, napełniamy jabłka, na górę kładziemy masło i orzech włoski i 40 min. zapiekamy w piecu w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek w 260 st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości