Pieróg ze szpinakiem polany sosem prawdziwkowym
Składniki:
Farsz i sos:
400 g szpinaku
100 g sera gorgonzola
3 cebule średnie
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany słodkiej 31%
prawdziwki krojone
2 jajka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Ciasto na pierogi:
1 łyżeczka masła
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki wody gorącej
sól
Przygotowanie:
Farsz: szpinak podsmażamy na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę i posiekanym czosnkiem, dodajemy ser gorgonzola. Gdy ser się rozpuści, dodajemy jajko i śmietanę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto: w wodzie rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy.
Sos prawdziwkowy: prawdziwki podsmażamy na maśle z cebulą, czosnkiem i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną, gotujemy aż zgęstnieje.
Zupa prawdziwkowa gotowana za swojskim mleku
Składniki:
1 kg prawdziwków
4 cebule
1 ząbek czosnku
100 g boczku
1 kg ziemniaków
0,5 l mleka swojskiego od krowy
200 ml śmietany 31%
1 l bulionu (rosół z kury)
2 kopry świeże
pieprz
sól
magi
100 g masła
Przygotowanie:
Prawdziwki podsmażamy na maśle wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek posiekany
i smażymy ok. 10 min. Dodajemy świeży pokrojony koper i swojskie mleko, gotujemy ok.
20 min. Następnie dodajemy bulion i dalej gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotowe.
Ugotowane ziemniaki dusimy z masłem i mlekiem swojskim, dodajemy boczek wcześniej podsmażony z cebula pokrojoną w kostkę z odrobiną pieprzu i soli. Dukamy i puree gotowe.
Grillowany filet z łososia zapiekany w naleśniku ze śmietaną i pesto bazyliowym oraz nutką soku z cytryny
Składniki:
200 g łososia
naleśnik
pesto bazyliowe
cytryna
pieprz
sól
koper świeży
parmezan tarty
świeża bazylia
Przygotowanie:
Łososia skrapiamy cytryną, doprawiamy solą, pieprzem i grillujemy ok. minuty. Aby przygotować sos śmietanowo-bazyliowy, należy śmietanę połączyć z pesto, sokiem z cytryny, pieprzem
i solą, a następnie wszystko zagotować w garnku. Na usmażony wcześniej naleśnik nakładamy sos, łososia, następnie zawijamy naleśnika w sakiewkę i związujemy koprem. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy resztą sosu, okraszamy parmezanem i zapiekamy w piekarniku ok. 20 min. w 200 st. C.
Jabłko nadziewane musem z bananów, mango i orzechami włoskimi
Składniki:
4 jabłka
3 łyżeczki jogurtu greckiego
1 banan
1 mango dojrzałe
2 łyżki cukru kryształu
orzechy włoskie posiekane
cukier puder
cynamon
masło
Przygotowanie:
Wydrążamy nasienia z jabłek, rozgniatamy widelcem banana, dodajemy mango pokrojone w drobną kostkę, dodajemy orzechy, cukier i jogurt grecki. Całość mieszamy. Gdy już powstanie mus, napełniamy jabłka, na górę kładziemy masło i orzech włoski i 40 min. zapiekamy w piecu w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek w 260 st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN