FOCACCIA Z CEBULĄ I OLIWKAMI
Składniki:
25 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
400 ml wody
650 g mąki
1 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 czerwone cebule
200 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Blachę z piekarnika natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 5-10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Pokroić cebulę w piórka i ułożyć na połowie ciasta, na drugiej połowie ułożyć oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut.
RYBNE CURRY Z RYŻEM
Składniki:
300 g długoziarnistego ryżu
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka nasion gorczycy
0,5 łyżeczki kminu
3 cebule, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
1 zielone chilli
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka curry
750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
400 ml siekanych pomidorów (1 puszka)
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać aż zaczną „strzelać” dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać przyprawy i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min). Podawać z ryżem.
CYTRYNOWE NÓŻKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIACZANYM PUREE
Składniki:
4 nóżki kurczaka
sól i pieprz
olej do smażenia
główka czosnku, przekrojona na połowę
0,5 łyżeczki tymianku
łyżeczka octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 cytryna, pokrojona w plasterki
3 łyżki miodu
1 kg ziemniaków
100 ml śmietany 18%
100 ml mleka
50 g masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka przekroić na dwie części, z cienkich części podudzi odciąć skóry i końcówkę, tak aby została goła kość (szybciej się usmażą). Wszystkie kawałki ponacinać wzdłuż (jak kiełbasę na grilla), przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wszystkie kawałki na złoto-brązowy kolor. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić na małe kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Po kilku minutach do kurczaka dodać czosnek, tymianek, ocet i sos sojowy. Smażyć kolejnych kilka minut, dodać cytrynę. Pod koniec gotowania dodać miód, smażyć do zredukowania się sosu. Ziemniaki odcedzić, dusić, dodać śmietanę, mleko i masło, przyprawić solą i pieprzem. Puree nałożyć na talerz, na nim położyć dwa kawałki kurczaka, całość polać sosem.
SZYBKA POOBIEDNIA SZARLOTKA
Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cynamonu
200 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
140 g cukru
250-300 g mąki
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN