Przepis na warzywa

Kto od kogo uczył się dziś w kuchni? Magda od Andrzeja czy Andrzej od Magdy? Zobaczcie wegetariańskie przepisy Madgaleny Kumorek!

Pasztet z fasoli białej, cząbru i pieczarek

Składniki:

Fasola biała sucha 1.5 szklanki

Pieczarki 1kg

Płatki owsiane 6 łyżek

Cebula 3szt

Jajka 4szt

Sól, pieprz, olej

cząber,

ostra papryka,

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju. Pieczarki przesmażamy na drugiej patelni doprawiając je pod koniec smażenia solą. Smażymy do momentu aż odparuje sok, który puszczają w trakcie. Fasolę miksujemy wraz z przesmażoną cebulą, przesmażonym pieczarkami, dodajemy to masy cząber, ostrą paprykę, płatki owsiane oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do wysypanej bułka tartą blaszki. pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Składniki:

Szpinak świeży 500g

Cytryna 1szt

Ziemniaki 1kg

Rozmaryn świeży,

Sól, pieprz czarny, olej

Przygotowanie:

Cytrynę wstawiamy do zamrażarki. Szpinak myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, solimy, skrapiamy olejem, dodajemy świeży rozmaryn i wstawiamy do pieczenia. Na rozgrzanym oleju przesmażamy szpinak, chwilę smażymy. Na upieczone ziemniaki układamy szpinak, całe danie posypujemy zmrożoną skórką z cytryny, która nadaje daniu świeżości i aromatu.

Tarta z jarmużem, bryndzą i żurawiną

Składniki ciasta:

Mąka 500g

Woda 120ml

Olej 120ml

Proszek do pieczenia,

Szczypta cukru,

Szczypta soli,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy, ciasto rozwałkowujemy i wypiekamy w piekarniku około 15 minut, temp. 180 stopni.

Składniki:

Bryndza owcza 200g

Żurawina świeża 100g

Jarmuż 400g

Śmietana 18% 250ml

Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Jarmuż myjemy, obrywamy listki, łodyżki odkrawamy. Listki obrane siekamy. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy połowę bryndzy owczej. Następnie dodajemy jarmuż i świeżą żurawinę. Masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałą bryndzą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, temp. 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości