Pasztet z fasoli białej, cząbru i pieczarek
Składniki:
Fasola biała sucha 1.5 szklanki
Pieczarki 1kg
Płatki owsiane 6 łyżek
Cebula 3szt
Jajka 4szt
Sól, pieprz, olej
cząber,
ostra papryka,
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju. Pieczarki przesmażamy na drugiej patelni doprawiając je pod koniec smażenia solą. Smażymy do momentu aż odparuje sok, który puszczają w trakcie. Fasolę miksujemy wraz z przesmażoną cebulą, przesmażonym pieczarkami, dodajemy to masy cząber, ostrą paprykę, płatki owsiane oraz jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do wysypanej bułka tartą blaszki. pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem
Składniki:
Szpinak świeży 500g
Cytryna 1szt
Ziemniaki 1kg
Rozmaryn świeży,
Sól, pieprz czarny, olej
Przygotowanie:
Cytrynę wstawiamy do zamrażarki. Szpinak myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, solimy, skrapiamy olejem, dodajemy świeży rozmaryn i wstawiamy do pieczenia. Na rozgrzanym oleju przesmażamy szpinak, chwilę smażymy. Na upieczone ziemniaki układamy szpinak, całe danie posypujemy zmrożoną skórką z cytryny, która nadaje daniu świeżości i aromatu.
Tarta z jarmużem, bryndzą i żurawiną
Składniki ciasta:
Mąka 500g
Woda 120ml
Olej 120ml
Proszek do pieczenia,
Szczypta cukru,
Szczypta soli,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, ciasto rozwałkowujemy i wypiekamy w piekarniku około 15 minut, temp. 180 stopni.
Składniki:
Bryndza owcza 200g
Żurawina świeża 100g
Jarmuż 400g
Śmietana 18% 250ml
Sól, pieprz,
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy, obrywamy listki, łodyżki odkrawamy. Listki obrane siekamy. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy połowę bryndzy owczej. Następnie dodajemy jarmuż i świeżą żurawinę. Masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałą bryndzą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, temp. 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN